Els bombardejos nuclears d'Hiroshima i Nagasaki

Les dues primeres bombes atòmiques que es van usar en un conflicte militar van servir per matar a l'instant desenes de milers de civils. El món mai havia vist una cosa similar.

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


Des de 1937 el Japó estava immers en una guerra contra la Xina, ja que havia envaït el seu territori en una campanya d'expansió per Àsia. El 27 de setembre de 1940, poc després de començar la Segona Guerra Mundial, el Japó va signar un pacte amb Alemanya i Itàlia, el Pacte Tripartit. En aquell pacte es va acordar la cooperació militar per aconseguir els objectius expansionistes de totes tres potències. Europa per als alemanys, la Mediterrània per als italians i Àsia Oriental per als japonesos.

Al juliol de 1941 el Japó va decidir envair el sud-est asiàtic, on hi havia territoris controlats per França i on els Estats Units tenien interessos econòmics. El resultat d'això va ser un seguit de sancions econòmiques i la disminució de fins a un 90% del subministrament de petroli que rebien els japonesos. Aquestes mesures i el desig de foragitar la flota estatunidenca del Pacífic per poder expandir-se en aquesta regió, va fer que el Japó ataqués la base militar de Pearl Harbor el 7 de desembre del mateix any. Aquest atac va provocar la declaració de guerra dels Estats Units i la seva entrada en la Segona Guerra Mundial. Els enfrontaments entre els Estats Units i el Japó també es coneixen com a Guerra del Pacífic.

Malgrat que l'Alemanya nazi s'havia rendit al maig de 1945, la Segona Guerra Mundial no s'havia acabat, perquè el Japó continuava enfrontat als Estats Units al Pacífic. L'Oncle Sam bombardejava nombroses ciutats japoneses matant civils sense despentinar-se. La nit del 9 al 10 de març de 1945 la ciutat de Tòquio va patir el pitjor bombardeig no nuclear de la història, on van morir més de 100.000 persones. Però el Japó no es rendia. Finalment, els Estats Units van decidir usar una nova arma contra els japonesos: la bomba atòmica.

Des de 1942 els Estats Units, amb l'ajuda de Regne Unit i el Canadà, treballaven de forma secreta en el Projecte Manhattan amb el fi de produir una arma nuclear abans que ho fes Alemanya. L'assaig de la primera bomba el 16 de juliol de 1945 a Nou Mèxic havia sigut un èxit, així que el següent pas era fer-la servir contra els enemics. 

Tant el president Truman com els alts comandaments tenien clar que calia usar la bomba atòmica i mai es va generar cap dubte sobre això. Els objectius que es van triar van ser Hiroshima i Nagasaki, objectius clarament civils. 

6 d'agost de 1945 a les 08:15, Hiroshima

L'Enola Gay, un bombarder B-29 pilotat pel coronel Paul Tibbets, sobrevolava Hiroshima a uns 9,5 km d'altura quan va alliberar la bomba Little Boy, que va explotar a l'aire, a uns 600 metres del terra.

El Little Boy era una bomba d'urani 235 de 3 metres de llargada, 70 cm de diàmetre i un pes de 4,4 tones. La càrrega d'urani era de 64 kg, però només es va fissionar l'1,4%. Amb tot, l'explosió va equivaler a 15.000 tones de TNT, es va sentir a 60 km de distància i va destruir per complet 11 km² de zona urbana. Uns 60.000 edificis van desaparèixer i l'ona de calor generada va ser de 4.000 °C, similar a la que hi ha a la superfície del Sol. Fins i tot les finestres d'edificis situats a 16 km de la zona d'impacte es van trencar per l'ona de xoc. Es creu que unes 70.000 persones hi van morir a l'instant i milers durant els dies següents per causa de les cremades i la radiació. 

Little Boy

Vista aèria de la ciutat d'Hiroshima totalment arrasada per la bomba atòmica.
Hiroshima després de l'atac nuclear

9 d'agost de 1945 a les 11:02, Nagasaki

En un principi, l'altra ciutat que tenia tots els números de rebre l'atac era Kokura, però la ciutat tenia unes condicions climàtiques poc adients, així que es va decidir a última hora que la víctima fos Nagasaki. La tripulació del bombarder Bockscar, pilotat per Charles Sweeney, tenia ordres de triar visualment l'objectiu que fes possible una quantitat més gran de morts.

En aquest cas la bomba va rebre el nom de Fat Man, perquè era més grossa, amb 3,5 metres de llarg, un diàmetre d'1,5 metres i un pes de 4,6 tones. Era una bomba de plutoni 239, com la que es va fer servir un mes abans en la prova Trinity, el primer assaig nuclear. El seu sistema era més complex i podia produir una explosió pitjor. La càrrega de plutoni era de 6 kg, dels quals es van fissionar només 1 kg. Tot i això, l'energia alliberada va ser de 21.000 tones de TNT. L'explosió, que es va produir a 470 metres d'altura, va ser més forta que la d'Hiroshima, però la ubicació de Nagasaki entre dues valls, i la seva menor població van limitar la destrucció. Es creu que a l'instant hi van morir unes 40.000 persones. 

Fat Man

Vista aèria de la ciutat de Nagasaki totalment arrasada per la bomba atòmica.
Nagasaki després de l'atac nuclear

15 d'agost de 1945, Tòquio

El 15 d'agost l'emperador Hirohito va proclamar la rendició del Japó. La Segona Guerra Mundial arribava a la seva fi. La signatura oficial es va produir el 2 de setembre a bord del vaixell estatunidenc USS Missouri a la badia de Tòquio.


LA BRUTALITAT DE LES BOMBES ATÒMIQUES

Quan es produeix l'explosió d'una bomba atòmica com la d'Hiroshima, una enorme bola de foc superbrillant dispara una ona de calor i radiació amb rajos gamma, rajos X i neutrons que surten a tota velocitat fins a una distància de 3 km. Aquestes partícules invisibles bombardegen tot allò que troben al seu pas, com els cossos humans, que pateixen la destrucció de les seves cèl·lules. La major part d'éssers vius situats a menys d'1 km de la zona zero literalment desapareix. La resta de la gent que es trobi a pocs quilòmetres patirà intenses cremades que causaran la mort al moment o al cap d'unes hores. Els sobrevivents, que al Japó són anomenats hibakusha, quedaran amb deformacions per culpa de les cremades o podran desenvolupar greus malalties amb el temps per causa de la radiació.

Molta polèmica va perseguir la decisió d'usar la bomba atòmica per acabar amb la guerra, perquè el Japó es trobava pràcticament al final de la seva resistència després de patir una bona ratxa de contínues derrotes. I encara avui es qüestiona la manera de fer dels Estats Units. Es creu que hi havia més interessos que no només escurçar la guerra, com donar un poderós missatge a la Unió Soviètica, amb la qual les relacions començaven a trontollar i es preveia com un futur enemic. Se sap, a més, que els japonesos feia temps que debatien com finalitzar dignament la guerra per mitjà de la negociació. Un component altament racista es creu que també va tenir a veure en la decisió.

Des d'aleshores altres països han desenvolupat aquesta arma, tot i que els Estats Units i Rússia són els que més en tenen després de competir durant la Guerra Freda per veure qui acumulava més armament. I s'han fet nombrosos assajos posen en risc la vida de milers de persones, encara que ara està prohibit fer-ne. Ara bé, malgrat les amenaces, cap potència ha gosat tornar a fer servir la bomba atòmica contra una població. Una bomba amb la potència de la Little Boy podria arrasar una ciutat com Mataró, mentre que hi ha bombes atòmiques més modernes capaces de destruir una ciutat sencera de la mida de Barcelona.


Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els maies

Els inques

Els fenicis

El "descobriment" d'Amèrica