Per què a Hiroshima i Nagasaki es pot viure i a Txernòbil no?

Tres catàstrofes nuclears amb resultat ben diferent. Mentre que Hiroshima i Nagasaki són avui dues ciutats normals plenes de gent, Txernòbil encara pateix moltes restriccions per causa del perill de la radiació que acumula. Per què?

Toca o clica les imatges per veure-les més definides


El 6 i 9 d'agost de 1945, els Estats Units van llençar dues bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, al Japó. Van ser, per tant, dos atacs deliberats amb la intenció de causar la mort i patiment de molts civils. La idea era fer entrar en pànic l'estat nipó perquè es rendís d'una vegada i així acabar amb la Segona Guerra Mundial. Unes 110.000 persones van morir en totes dues ciutats per l'explosió i la radiació. Molts dels supervivents amb el temps desenvoluparien càncer o leucèmia.

En el cas de Txernòbil, parlem d'un accident. A la matinada del 26 d'abril de 1986 el reactor 4 de la planta nuclear de Txernòbil, a Ucraïna, va explotar mentre es feien unes proves de seguretat, i tot seguit va estar durant dies cremant-se. L'explosió inicial va matar dos operaris i una trentena de persones dels equips d'emergència moriria al cap de poc per la radiació aguda. Milers de persones que van ajudar en les tasques de contenció i neteja perdrien la vida durant els mesos i anys següents per causa de greus malalties relacionades també amb la radiació. 

Curiosament, mentre que a Txernòbil es va crear una zona d'exclusió de 30 km al voltant de la central que encara dura avui, Hiroshima i Nagasaki van ser reconstruïdes. Aquest resultat es deu a diversos motius.

Hiroshima destruïda per la bomba atòmica

Hiroshima actualment (Google Earth)

Nagasaki destruïda per la bomba atòmica

Nagasaki actualment (Google Earth)

Txernòbil després de l'explosió atòmica

Txernòbil actualment. El reactor 4 té una gran cúpula com a protecció.

Les explosions d'Hiroshima i Nagasaki es van produir per una fissió en cadena ràpida del material radioactiu que contenien, urani 235 i plutoni 239 respectivament. D'aquesta forma, l'esclat va generar enormes quantitats d'energia en qüestió de mil·lisegons que van produir una gran bola de foc i una brutal ona expansiva. A Txernòbil, en canvi, no hi va haver aquesta reacció en cadena. A l'interior del reactor es va sobreescalfar el combustible nuclear i el vapor que s'acumulava va generar tal pressió que va rebentar el sostre expulsant grans quantitats de material radioactiu. Mentre que el reactor es cremava, el material tòxic continuava ascendint contaminant-ho tot al voltant.

Les partícules que van alliberar les bombes atòmiques eren de vida curta, però les que van sortir de la central de Txernòbil eren de vida llarga. En el cas d'Hiroshima i Nagasaki, només 1 kg de material radioactiu de cada bomba va emetre partícules tòxiques, mentre que a Txernòbil van ser tones durant dies.

Les bombes d'Hiroshima i Nagasaki van explotar a l'aire a més de 500 metres d'altura, fet que juntament amb la gran explosió va provocar que bona part de la radiació acabés a l'atmosfera. A Txernòbil, en canvi, tot i que es va generar un immens núvol radioactiu que va recórrer part d'Europa, una bona part de les partícules emeses van escampar-se per terra al voltant del reactor, ja que l'explosió i l'incendi es van produir vora la superfície.

A hores d'ara, Hiroshima i Nagasaki són ciutats actives amb ports importants, però Txernòbil continua sent una àrea altament restringida. Malgrat tot, hi ha personal autoritzat que encara treballa a la central o a edificis propers, en zones que s'han netejat amb molta cura per poder fer-hi vida sense perill. També hi ha zones especialment preparades que durant anys han rebut visites de milers de turistes. I fins i tot hi ha algunes persones, generalment molt grans, que amb el temps van tornar a casa seva malgrat els riscos, ja que les seves cases i camps estan contaminats. Avui dia la major part de l'àrea d'exclusió encara és perillosa i està prohibit entrar-hi. 

Dit tot això, és evident que hi ha clares diferències entre el que va passar a les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki i l'accident de Txernòbil. Per això les dues ciutats japoneses van poder revifar i Txernòbil encara amaga una gran contaminació radioactiva.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els fenicis

Els maies

Els inques

La religió a l'edat mitjana