El pitjor bombardeig no nuclear de la història

La nit del 9 al 10 de març de 1945 va ser sens dubte la més sagnant i esgarrifosa per al Japó. La ciutat de Tòquio va patir el pitjor bombardeig no nuclear de la història.


Cap al final de la Segona Guerra Mundial, i en el context de la Guerra del Pacífic entre els Estats Units i el Japó, la ciutat de Tòquio es va convertir en una foguera gegant plena d'horror en un dels episodis més dramàtics de l'època.

A les 22:00 hores els avions estatunidencs van començar a llençar 1.700 tones de bombes incendiàries sobre el centre de la capital japonesa. La primera onada de l'atac estava formada per 54 avions i la segona per 271 bombarders més. Les seves ordres eren arrasar Tòquio en menys de 24 hores.

Els avions van llençar bombes de dispersió que els nord-americans van rebatejar com a "targetes de visita de Tòquio". Un cop tocaven terra, aquests artefactes vessaven el contingut letal de fòsfor blanc i napalm, un enganxós gel de benzina que els laboratoris de la Universitat Harvard havien desenvolupat feia poc.

L'atmosfera va arribar a assolir els 980 graus centígrads. Va bullir l'aigua de rius i canals i es van fondre els vidres de les finestres. L'atac va destruir 41 km², una quarta part de la ciutat, deixant més de 260.000 edificis ensorrats i més d'un milió de japonesos sense llar. Com que la majoria de les cases eren de fusta i estaven molt a prop les unes de les altres, el desastre va ser espantós. 

El general nord-americà que va organitzar l'operació, Curtis LeMay, es va ventar de l'èxit dient: "Els hem torrat i enfornat fins a la mort". Es calcula que entre 80.000 i 100.000 persones hi van morir, la majoria d'elles literalment foses per la força del foc extrem.

Tòquio després de l'atac

La capital va quedar totalment paralitzada i en xoc. Malgrat això, no ha sigut un atac gaire estudiat i analitzat en comparació amb altres amb molta menys mortaldat. Els pilots i els comandaments de l'operació van ser tractats com a herois.

Només cinc mesos després de la massacre de Tòquio els Estats Units van destruir Hiroshima i Nagasaki amb bombes atòmiques, fet que va eclipsar d'alguna manera l'atac a Tòquio, que havien anomenat Operació Meetinghouse.

Després de la destrucció de Tòquio, milers de persones van desplaçar-se a altres ciutats per sobreviure i la capital es va omplir de casernes militars. A partir de la dècada de 1960, la ciutat va revifar de mica en mica i es va reconstruir amb una arquitectura molt més moderna que la que hi havia abans. Però aquella nit encara es recorda com la nit de la neu negra.Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Introducció a l'edat mitjana

La independència dels Estats Units

Els cavallers medievals

El "descobriment" d'Amèrica

La religió a l'edat mitjana