El pitjor bombardeig no nuclear de la història

La nit del 9 al 10 de març de 1945 va ser sens dubte la més sagnant i esgarrifosa per al Japó. La ciutat de Tòquio va patir el pitjor bombardeig no nuclear de la història.

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


Cap al final de la Segona Guerra Mundial, i en el context de la Guerra del Pacífic entre els Estats Units i el Japó, la ciutat de Tòquio es va convertir en una foguera gegant plena d'horror en un dels episodis més dramàtics de l'època.

A les 22:00 hores els avions estatunidencs van començar a llençar 1.700 tones de bombes incendiàries sobre el centre de la capital japonesa. La primera onada de l'atac estava formada per 54 avions i la segona per 271 bombarders més. Les seves ordres eren arrasar Tòquio en menys de 24 hores.

Els avions van llençar bombes de dispersió que els nord-americans van rebatejar com a "targetes de visita de Tòquio". Un cop tocaven terra, aquests artefactes vessaven el contingut letal de fòsfor blanc i napalm, un enganxós gel de benzina que els laboratoris de la Universitat Harvard havien desenvolupat feia poc.

L'atmosfera va arribar a assolir els 980 graus centígrads. Va bullir l'aigua de rius i canals i es van fondre els vidres de les finestres. L'atac va destruir 41 km², una quarta part de la ciutat, deixant més de 260.000 edificis ensorrats i més d'un milió de japonesos sense llar. Com que la majoria de les cases eren de fusta i estaven molt a prop les unes de les altres, el desastre va ser espantós. 

El general nord-americà que va organitzar l'operació, Curtis LeMay, es va ventar de l'èxit dient: "Els hem torrat i enfornat fins a la mort". Es calcula que entre 80.000 i 100.000 persones hi van morir, la majoria d'elles literalment foses per la força del foc extrem.

La ciutat de Tòquio arrasada per les bombes.
Tòquio després de l'atac

La capital va quedar totalment paralitzada i en xoc. Malgrat això, no ha sigut un atac gaire estudiat i analitzat en comparació amb altres amb molta menys mortaldat. Els pilots i els comandaments de l'operació van ser tractats com a herois.

Només cinc mesos després de la massacre de Tòquio els Estats Units van destruir Hiroshima i Nagasaki amb bombes atòmiques, fet que va eclipsar d'alguna manera l'atac a Tòquio, que havien anomenat Operació Meetinghouse.

Després de la destrucció de Tòquio, milers de persones van desplaçar-se a altres ciutats per sobreviure i la capital es va omplir de casernes militars. A partir de la dècada de 1960, la ciutat va revifar de mica en mica i es va reconstruir amb una arquitectura molt més moderna que la que hi havia abans. Però aquella nit encara es recorda com la nit de la neu negra.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els maies

Els fenicis

La religió a l'edat mitjana

Els inques