Curiositats sobre Saturn

Quan pensem en Saturn de seguida ens venen al cap els seus anells, els més desenvolupats del sistema solar. Però quines curiositats guarda aquest planeta?


Saturn és el sisè planeta del sistema solar segons la seva proximitat al Sol i el segon més gros, després de Júpiter. El nom el devem al déu romà de l'agricultura, que té en Kronos l'equivalent grec.

Van ser astrònoms assiris de l'antic Pròxim Orient, al voltant del 700 a.n.e., els qui el van descobrir, i el van batejar en aquell moment com a estrella de Ninib, en honor al déu solar assiri. El 1610 Galileu va observar els seus anells sense poder identificar-los bé. Pensava que eren llunes de Saturn. Posteriorment, Christian Hyugens els va identificar correctament el 1659.

El diàmetre de Saturn és de 120 536 km. Dins seu hi cabrien unes 750 Terres. Els científics creuen que, malgrat ser un gegant gasós, conté un nucli sòlid al seu interior. Igual que passa amb Mercuri, Venus, Mart i Júpiter, Saturn es pot veure a simple vista sense l'ajuda d'un telescopi. 

Triga a fer una volta al sol 10.759 dies terrestres, gairebé 30 anys, agafant una velocitat de quasi 35.000 km/h. La temperatura mitjana és de -130 °C. Les tempestes són constants i la seva atmosfera es mou a velocitats de fins a 1.800 km/h. Els megallàmpecs que s'hi produeixen tenen una potència 1.000 vegades superior als de la Terra.

Saturn és el planeta amb els pols més aixafats del sistema solar per causa de la seva densitat, la més baixa de tots els planetes, i gran velocitat de rotació, gairebé de 37.000 km/h. Si l'amplada màxima és d'uns 116.000 km, de pol a pol n'hi ha 109.000. Una rotació completa dura només 10 hores i 33 minuts.

Està format majoritàriament d'hidrogen distribuït en capes que es van solidificant fins a convertir-se en metall a mesura que ens acostem al nucli del planeta, cosa possible a causa de l'enorme pressió que suporta.

Com Júpiter, Saturn té un mantell interior fet d'hidrogen metàl·lic, per causa de la seva calor i pressió. En aquestes condicions, l'hidrogen passa de ser un gas a ser un líquid metàl·lic, fet que també genera el poderós camp magnètic del planeta.

L'atmosfera superior de Saturn està dividida en bandes de núvols. Les capes superiors estan formades principalment per gel d'amoníac. A sota, els núvols són en gran part aigua gelada i després capes de barreges fredes de gel d'hidrogen i sofre. És el planeta menys dens del sistema solar. Si hi hagués una banyera prou gran per encabir-lo, suraria.

Al pol nord hi succeeix un fenomen meteorològic únic al sistema solar. Hi ha un corrent de doll en forma hexagonal d'uns 30.000 km d'ample amb una potent tempesta al seu interior que es mou a velocitats de fins a 320 km/h.

Es coneixen 146 satèl·lits de Saturn i centenars d'objectes anomenats sovint microllunes. És, i de bon tros, el planeta amb més satèl·lits. Tità és la lluna més grossa de Saturn i la segona més grossa del sistema solar després de Ganimedes, que pertany a Júpiter. Totes dues tenen una mida superior a Mercuri.

El sistema d'anells tan característic de Saturn està format per set anells principals, que són els més cridaners, i centenars d'altres de secundaris, més difusos i gairebé imperceptibles. Encara que tenen particularitats úniques, en general estan compostos de partícules de gel i pols que orbiten al voltant del planeta. Reben el nom de lletres, des de la lletra A fins a la G. El gruix pot variar entre unes desenes de metres i diversos quilòmetres.

DADES BÀSIQUES de Saturn

Diàmetre
120.536 km
Llunes
146
Periheli (punt de l'òrbita més proper al Sol)
9,048076 UA *
1.353.572.903 km
Afeli (punt de l'òrbita més llunyà al Sol)
10,115958 UA
1.513.325.776 km
Període de l'òrbita (temps a fer la volta al Sol)
29 anys i 167 dies terrestres
Període de rotació (temps a girar sobre si mateix)
10 hores i 33 minuts terrestres
Temperatura mitjana
-130 °C
Velocitat mitjana 
34.820 km/h

* Una unitat astronòmica (UA) equival a 149.597.870,700 quilòmetres, la distància mitjana entre el Sol i la Terra.




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els fenicis

Els maies

Els inques

La religió a l'edat mitjana