Curiositats sobre Venus

Tot i semblar-se a la Terra en mida i estructura, Venus és en realitat un planeta totalment diferent. Conegut ja per les civilitzacions més antigues, guarda moltes sorpreses.


El nom de Venus ens ve de la deessa romana de l'amor i la bellesa, que podia seduir tant déus com homes. El seu equivalent grec seria Afrodita.

És una mica més petit que la Terra, amb un diàmetre de 12.104 km. La seva espessa atmosfera atrapa la calor en un efecte hivernacle colossal amb temperatures de superfície que poden fondre el plom. Tot i no ser el planeta més proper al Sol, és el més calorós del nostre sistema solar. 

Entre la intensa calor de 463 °C de mitjana, els corrosius núvols sulfúrics i una atmosfera formada principalment de diòxid de carboni que és 90 vegades més densa que la de la Terra, aterrar-hi una nau espacial és increïblement agosarat i perillós. De les nou sondes soviètiques que ho van aconseguir, cap no va durar sencera més de 127 minuts. 

Venus està cobert de núvols que reflecteixen i dispersen la llum solar. Això el fa el planeta més brillant del nostre cel nocturn, perquè la seva resplendor és constant i persisteix a l'alba i al capvespre.

Per causa de la seva brillantor, les civilitzacions antigues creien que era una estrella, per això sovint se l'anomenava estrella del matí o estrella de la tarda. D'aquí ve també el nom llatí llucifer, que significa portador de llum, referint-se originalment en un sentit poètic a Venus. A partir del segle IV, amb la creació de la Vulgata (Bíblia llatina), expressions similars van ser traduïdes com a llucifer. Amb el temps, es va interpretar lliurement que aquest era un altre nom de Satanàs. 

Com la Terra, Venus té una escorça, un mantell i un nucli de ferro i níquel parcialment líquid. L'escorça té tan sols uns 50 km d'amplada i està composta d'almenys 58 plaques tectòniques en constant moviment que provoquen terratrèmols. Es calcula que hi ha uns 1.600 volcans, cosa que el fa ser el planeta més volcànic, i la muntanya més alta coneguda és la Maxwell Montes, amb 8,8 km d'alçada, similar a l'Everest.

Els huracans són comuns i assoten el planeta amb vents que arriben a més de 700 km/h, mentre que a la Terra un huracà de categoria 5, el pitjor, es queda al voltant dels 250 km/h.

Igual que passa amb Mercuri, Mart, Júpiter i Saturn, Venus es pot veure a simple vista sense l'ajuda d'un telescopi. No té cap lluna i és un dels dos planetes que podem veure travessar el Sol des de la nostra perspectiva terrestre. L'altre és Mercuri. 

Com que Venus gira a l'inrevés que la resta de planetes, el Sol surt per l'oest i es pon per l'est. Per tant, gira en sentit contrari a les agulles d'un rellotge. Aquesta característica la comparteix amb Urà

Un dia a Venus equival a 243 dies terrestres i un any a 225. Això significa que en aquest planeta un dia és més llarg que un any. És a dir, Venus triga més a fer una volta a si mateix que al Sol.

DADES BÀSIQUES de Venus

Diàmetre
12.104 km
Llunes
Cap
Periheli (punt de l'òrbita més proper al Sol)
0,718440 UA *
107.477.094 km
Afeli (punt de l'òrbita més llunyà al Sol)
0,728213 UA
108.939.114 km
Període de l'òrbita (temps a fer la volta al Sol)
224 dies i 16 hores terrestres
Període de rotació (temps a girar sobre si mateix)
243 dies i 14 minuts terrestres
Temperatura mitjana
463 °C
Velocitat mitjana 
126.072 km/h

* Una unitat astronòmica (UA) equival a 149.597.870,700 quilòmetres, la distància mitjana entre el Sol i la Terra.




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els fenicis

Els maies

La religió a l'edat mitjana

Els inques