Curiositats sobre Mart

Durant dècades s'ha pensat que Mart seria el planeta ideal per acollir colònies humanes. Per aquest motiu, s'ha estudiat més que cap altre planeta.


Mart és el quart planeta del sistema solar segons la seva proximitat al Sol i el segon més petit, després de Mercuri. És conegut com el planeta vermell o planeta roig per l'òxid de ferro de la seva superfície que li dona aquest aspecte. 

El seu nom ens ve del déu romà de la guerra, la passió, la sexualitat i la masculinitat. L'equivalent grec seria Ares. Té dues llunes petites: Fobos i Deimos, que venen del grec i signifiquen 'por' i 'terror' respectivament. Civilitzacions com la babilònica o l'egípcia ja van observar i documentar els seus moviments al cel.

Tot i el que podria semblar pel seu color vermell, Mart no és planeta càlid. Ben al contrari, actualment es tracta d'un planeta sec, rocós, inhòspit i fred. És l'únic planeta on podem veure des de la Terra fenòmens atmosfèrics a través de telescopis. Igual que passa amb MercuriVenusJúpiter i Saturn, Mart es pot veure a simple vista sense l'ajuda d'un telescopi. 

Mart és el planeta rocós més llunyà del Sol després de Mercuri, Venus i la Terra. Té un nucli compost de ferro, níquel i sofre, un mantell rocós i una escorça que arriba com a màxim als 50 km d'amplada, formada per ferro, magnesi, alumini, calci i potassi. Es creu que hi ha aigua en forma de gel a sota de la superfície de les regions polars. 

L'atmosfera és molt prima i està composta principalment de diòxid de carboni, nitrogen i argó. Com que no pot protegir gaire el planeta, la superfície està esquitxada de cràters per l'impacte de meteorits, igual que passa amb Mercuri. Tampoc hi ha un efecte hivernacle com en Venus i les temperatures poden baixar fins als -129 °C. La temperatura màxima no passa dels 20 °C.

Se sap que a Mart es produeixen terratrèmols i enormes tempestes de pols. Com que la gravetat és menor que a la Terra, aquesta pols pot mantenir-se molt de temps a l'atmosfera fins a tornar a dipositar-se a la superfície. De fet, la seva gravetat faria que si una persona al nostre planeta pesa 100 kg a Mart baixés fins al 38 kg.

Mart triga gairebé 25 hores a fer una volta a si mateix i 687 dies a voltar el Sol. És el planeta amb unes dades tan similars a les de la Terra. A diferència de Mercuri i Venus, on l'escassa inclinació de l'eix fa impossible que hi hagi estacions, el planeta roig es troba prou inclinat per permetre-ho.

La muntanya més grossa i alta del sistema solar la trobem a Mart: l'Olympus Mons (mont Olimp). És un volcà amb un diàmetre de base de 600 km i una alçada de 25 km. Actualment està inactiu.

Més enllà de Mart el primer que trobem no és Júpiter, sinó el cinturó d'asteroides, que fa de frontera entre els planetes rocosos i els gegants gasosos i gelats.

DADES BÀSIQUES de Mart

Diàmetre
6.794 km
Llunes
Cap
Periheli (punt de l'òrbita més proper al Sol)
1,381497 UA *
206.669.009 km
Afeli (punt de l'òrbita més llunyà al Sol)
1,665861 UA
249.209.258 km
Període de l'òrbita (temps a fer la volta al Sol)
686 dies i 22 hores terrestres
Període de rotació (temps a girar sobre si mateix)
1 dia i 39 minuts terrestres
Temperatura mitjana
-46 °C
Velocitat mitjana 
86.677 km/h

* Una unitat astronòmica (UA) equival a 149.597.870,700 quilòmetres, la distància mitjana entre el Sol i la Terra.




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els maies

Els inques

La religió a l'edat mitjana

Els fenicis