Curiositats sobre Mercuri

Mercuri és el planeta del Sistema Solar més petit i alhora és el més proper al Sol. No sabem qui el va descobrir. Com que es pot veure al cel a simple vista, ja era conegut per les civilitzacions més antigues.


Per la seva proximitat al Sol, Mercuri és el planeta del sistema solar que més ràpid gira al seu voltant (172.341 km/h). Segurament, per això els romans el van anomenar així, com el missatger dels déus, fill de Júpiter. Malgrat ser el planeta més proper al Sol, no és el més càlid. Aquest lloc d'honor és per a Venus, ja que l'envolta una atmosfera més densa que genera un efecte hivernacle.

Mercuri era principalment el déu romà del comerç, dels negocis i dels viatgers. No va ser un dels déus primitius, sinó que va aparèixer amb el temps, al segle IV a.n.e. Sembla que va ser una adaptació del déu grec Hermes. 

És el segon planeta més dens del nostre sistema solar després de la Terra gràcies al seu enorme nucli compost de ferro. La seva escorça té només entre 500 i 600 km de gruix, mentre que el nucli metàl·lic té entre 3.600 i 3.800 km d'ample, és a dir, el 75% del diàmetre del planeta. 

Amb un diàmetre de 4.879 km, és només una mica més gran que els Estats Units o, dit d'una altra manera, una mica més gros que la Lluna (3.474 km). Dels planetes anomenats rocosos (Mercuri, Venus, la Terra i Mart) és també el més petit. Igual que passa amb Venus, Mart, Júpiter i Saturn, Mercuri es pot veure a simple vista sense l'ajuda d'un telescopi.

L'atmosfera és tan prima que més aviat seria una exosfera, com la capa més externa de l'atmosfera terrestre. Està formada per oxigen, sodi, hidrogen, heli, calci i potassi. No pot guardar gaire calor del Sol ni mantenir cap lluna estable. Pot patir temperatures màximes de 427 °C i mínimes de -183 °C.

La superfície de Mercuri està plena de cràters. De fet, és el planeta que en té més. Això es deu a la mancança d'una atmosfera en condicions que el pugui protegir dels meteorits. El cràter més gran és la Conca de Caloris, que es va formar després de l'impacte d'un meteorit de 100 km d'ample. Hi cabria l'estat de Texas dels Estats Units.

Un any a Mercuri equival a 88 dies a la Terra per causa de la seva curta òrbita. En canvi, un dia equival a 59 dies terrestres perquè gira molt lent. 

Curiosament, aquest planeta té cua. Això es deu a les partícules, especialment de sodi, que són arrossegades de l'exosfera mentre es desplaça i que brillen per causa de la llum solar que reben.

DADES BÀSIQUES de Mercuri

Diàmetre
4.879 km
Llunes
Cap
Periheli (punt de l'òrbita més proper al Sol)
0,307 499 UA *
46.001.195 km
Afeli (punt de l'òrbita més llunyà al Sol)
0,466 697 UA
69.816.877 km
Període de l'òrbita (temps a fer la volta al Sol)
87 dies i 23 hores terrestres
Període de rotació (temps a girar sobre si mateix)
58 dies i 16 hores terrestres
Temperatura mitjana
166 °C
Velocitat mitjana 
172.341 km/h

* Una unitat astronòmica (UA) equival a 149.597.870,700 quilòmetres, la distància mitjana entre el Sol i la Terra.




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els maies

Els inques

Els fenicis

La religió a l'edat mitjana