Els 10 volcans més perillosos del planeta

Al món hi ha uns 1.350 volcans que es consideren actius. Quins són els volcans més perillosos actualment?


Els volcans, amb la seva majestuositat i poder innegable, són una de les forces més impressionants i temudes de la natura. Des de l’antiguitat, aquests gegants de foc han modelat paisatges, destruït civilitzacions i, alhora, han estat font de llegendes i reverència. Però, més enllà de la seva bellesa i del paper crucial que juguen en l’equilibri geològic del planeta, alguns volcans amaguen un potencial destructiu que els situa en el punt de mira de la humanitat.

Què fa que un volcà sigui considerat "perillós"? No es tracta només de la seva capacitat d'entrar en erupció, sinó de factors com la densitat poblacional al seu entorn, la freqüència i violència de les seves explosions històriques, i la seva capacitat de desencadenar efectes globals, com canvis climàtics o tsunamis. Tenim experiències llunyanes ben documentades, com l'erupció del Vesuvi que va sepultar Pompeia l'any 79, i més properes com la del Tambora del 1815 amb 60.000 morts, o la del Krakatoa del 1833, en què van morir 36.000 persones. Aquesta última gran erupció fins i tot va trastocar el clima del planeta en algunes regions. L'any següent, el 1816, és conegut com "l'any sense estiu".

Per això, descobrirem els volcans més perillosos del món, analitzant no només la seva geologia sinó també el risc que representen per a les comunitats humanes del voltant.



El volcà Taal és un volcà actiu situat a l'illa de Luzon, a les Filipines, a uns 50 km al sud de Manila. És conegut per ser un dels volcans més petits del món, però també un dels més perillosos a causa de la seva activitat freqüent i la seva proximitat a zones densament poblades, amb uns 25 milions de persones. El Taal es troba dins d'una caldera formada per erupcions antigues, i al seu llac principal, també anomenat Taal, es troba el cràter. Ha entrat en erupció més d'una trentena de vegades des del 1572. Les seves erupcions solen ser molt explosives i generen tsunamis al llac.



El camp volcànic de Michoacán-Guanajuato és una de les regions volcàniques més importants de Mèxic i forma part de l'Eix Volcànic Transversal, una cadena de volcans que s'estén a través del centre del país. Aquesta zona es troba a uns 3.800 metres d'altitud i abasta uns 40.000 km². Es caracteritza per la presència de centenars de cons volcànics, calderes i camps de lava. El volcà més famós, i un dels més joves del planeta, és el Paricutín, que va néixer el 20 de febrer de 1943, quan una fissura al camp de conreu d'un agricultor va començar a expulsar cendra i lava. En qüestió de setmanes, es va formar un con volcànic que va créixer fins a assolir 424 metres. L'erupció va durar nou anys i va cobrir una àrea de 25 km² amb lava, destruint els pobles de Paricutín i San Juan Parangaricutiro. Altres volcans importants a la zona són el Jorullo i el Tancítaro.



El volcà Merapi és un dels volcans més actius i perillosos d'Indonèsia i del món. Situat a l'illa de Java, prop de la ciutat de Yogyakarta, el Merapi és conegut per les seves freqüents erupcions i per la seva proximitat a zones densament poblades, amb unes 24 milions de persones, cosa que el converteix en una amenaça molt real. A una altitud de 2.930 metres, conté nombroses capes de lava endurida, cendra i roques volcàniques. En els darrers anys ha entrat en erupció diverses vegades, ha matat centenars de persones i ha cobert la regió de cendres.



El volcà Nyiragongo està situat a la República Democràtica del Congo, a la serralada Virunga, amb una altitud de 3.470 metres, prop de la ciutat de Goma i de la frontera amb Ruanda. És conegut pel seu llac de lava persistent, que és un dels més grans del món, i per les seves erupcions espectaculars i destructives. El Nyiragongo és un dels volcans més actius i perillosos d'Àfrica. El 2021, per exemple, una erupció va provocar el desplaçament de 400.000 persones.



El volcà Krakatoa, també conegut com a Krakatau, és un volcà llegendari de 790 metres d'altitud situat a l'estret de Sunda, entre les illes de Java i Sumatra, a Indonèsia. És famós per la seva catastròfica erupció del 1883, que va ser una de les erupcions volcàniques més grans i destructives de la història registrada. Avui dia, el Krakatoa continua actiu, i la seva activitat encara és objecte d'estudi i fascinació. 

L'erupció del 1883 és una de les més famoses i destructives de la història. Va començar el 20 de maig de i va culminar amb una explosió colossal el 27 d'agost. Aquesta explosió va ser tan potent que es va sentir fins a Austràlia i l'illa de Maurici, a més de 3.000 km de distància. L'erupció va alliberar una energia equivalent a 200 megatones de TNT, més de 10.000 vegades la bomba atòmica d'Hiroshima. A més, es van generar tsunamis que van arribar a alçades de fins a 40 metres. Aquests tsunamis van devastar les costes de Java i Sumatra i van matar més de 36.000 persones. Les cendres volcàniques van arribar fins a 80 km d'altura i van cobrir una àrea de més de 800.000 km². La caiguda de cendres va afectar el clima global, ja que les temperatures mundials van baixar fins a 1,2 °C durant els següents cinc anys.

Després de l'erupció de 1883, el Krakatoa va quedar pràcticament destruït, i el seu lloc va ser ocupat per una caldera submarina. El 1927, va començar a emergir un nou volcà dins d'aquesta caldera, anomenat Anak Krakatau (Fill del Krakatoa). Des de llavors, l'Anak Krakatau ha crescut ràpidament i continua actiu, amb erupcions freqüents, i ha ocasionat centenars de morts i milers de ferits.



El volcà Agung es troba a l'est de l'illa de Bali, a Indonèsia. És un dels volcans més emblemàtics i importants de la regió, amb una altitud aproximada de 3.031 metres, cosa que el converteix en el punt més alt de l'illa. El volcà Agung té un gran significat cultural i religiós per a la població balinesa, ja que es creu que és la llar dels déus i està estretament relacionat amb les cerimònies i rituals hindús. 

El volcà ha tingut diverses erupcions significatives al llarg de la història. La més notable va passar el 1963, quan una gran erupció va causar la mort de més de 1.000 persones i va provocar danys importants a les zones circumdants. Aquesta erupció va ser una de les més destructives del segle XX a Indonèsia. Després d'un període de relativa quietud, el volcà va tornar a mostrar activitat el 2017, amb una sèrie de terratrèmols i emissions de cendra que van obligar a l'evacuació de milers de persones i van trastocar el trànsit aeri.



El volcà Vesuvi és un dels més famosos i perillosos del món, situat a la regió de Campània, al sud d'Itàlia, a prop de la ciutat de Nàpols. Amb una altitud d'uns 1.281 metres, és conegut principalment per la seva devastadora erupció l'any 79, que va destruir les antigues ciutats romanes de Pompeia i Herculà. Aquesta erupció quedaria immortalitzada en els escrits de Plini el Jove, que va descriure els fets amb gran detall. Aquest és un tipus de volcà molt típic caracteritzat per les seves erupcions explosives i la seva estructura cònica formada per capes de lava solidificada, cendra i altres materials volcànics. 

L'erupció del 79 va començar amb una gran explosió que va llançar una columna de cendra i gasos a més de 30 km d'altura. Això va ser seguit per fluxos piroclàstics (onades de gas, cendra i roca extremadament calents) que van enterrar Pompeia i Herculà. D'aquesta manera, quedarien preservades sota una capa de cendra i lava solidificada. Aquesta catàstrofe va causar la mort de milers de persones i va quedar com un testimoni únic de la vida romana antiga.



El volcà Kilauea és un dels més actius del món i es troba a l'illa de Hawaii. És un tipus de volcà que es caracteritza per les seves grans dimensions i per tenir pendents suaus, formats per l'acumulació successiva de colades de lava fluida. Els hawaians el consideren sagrat, ja que el veuen com la llar de Pele, la deessa dels volcans.

Aquest volcà té una altitud d'uns 1.247 metres, però la seva base s'estén fins als 5.000 metres per sota del mar, cosa que el converteix en una de les muntanyes més altes del món si es mesura des de la seva base. El volcà és conegut per les seves erupcions freqüents, que han estat gairebé contínues des del 1983. Aquestes erupcions han creat un paisatge dinàmic, amb rius de lava que han canviat la forma de l'illa i han creat noves terres quan la lava s'ha refredat i solidificat en contacte amb les aigües de l'oceà.



El volcà Popocatépetl, també conegut afectuosament com a "El Popo", està situat a Mèxic, a uns 70 kilòmetres al sud-est de la capital. Amb una altitud de 5.426 metres, és el segon cim més alt del país, després del Pico de Orizaba. El seu nom prové de la llengua nàhuatl i significa 'muntanya que fumeja', un nom que reflecteix la seva naturalesa volcànica activa. Els seus pendents són pronunciats i estan formats per múltiples capes de lava endurida, cendra volcànica i altres materials piroclàstics. Aquest volcà pot ocasionar erupcions explosives, que poden llançar grans quantitats de cendra i gas a l'atmosfera.

La història del Popocatépetl és llarga i variada. Des de la seva primera erupció registrada pels asteques, ha tingut diversos períodes d'activitat. Després d'un llarg període de quietud, el volcà va tornar a la vida el 1994 i des de llavors ha mostrat una activitat intermitent, amb emissions de cendra, expulsions de lava i, de vegades, grans erupcions que han obligat a l'evacuació de les comunitats properes. La seva proximitat a Ciutat de Mèxic el fa un dels volcans més vigilats del món.

A més de la seva importància geològica, el Popocatépetl té un lloc significatiu en la cultura i mitologia mexicanes. Està associat amb la llegenda de Popocatépetl i Iztaccíhuatl, una història d'amor tràgic que explica l'origen d'aquests dos volcans. Aquesta llegenda és una part important del patrimoni cultural de Mèxic i continua sent una font d'inspiració i fascinació per a molts.



La Caldera de Yellowstone és una supercaldera volcànica situada al Parc Nacional de Yellowstone, als Estats Units, principalment dins de l'estat de Wyoming, tot i que s'estén també a Montana i Idaho. És una de les majors calderes del món, amb uns 55 per 72 quilòmetres d'extensió. Es va formar com a resultat d'una sèrie d'erupcions cataclísmiques que van tenir lloc fa milions d'anys, la més recent de les quals va passar fa aproximadament 640.000 anys.

Yellowstone és conegut per la seva activitat geotèrmica, amb més de 10.000 fenòmens, incloent-hi guèisers, fonts termals i fumaroles. El guèiser més famós del parc, i potser del món, és l'Old Faithful, que entra en erupció amb una regularitat notable. La caldera es troba sobre un punt calent, una zona on el magma de l'interior de la Terra s'eleva cap a la superfície. Aquest punt calent ha estat actiu durant milions d'anys, i és el responsable de les erupcions massives que han donat forma a la regió.


 UN VOLCÀ EXTRA❗


Com heu vist, el perill d'erupcions de les grosses és real. Però no només trobem volcans al nostre planeta. A Mart, per exemple, hi ha l'Olympus Mons, que s'alça uns 22.000 metres sobre el nivell mitjà de la superfície marciana, gairebé tres vegades més alt que l'Everest. El diàmetre de la base és impressionant, uns 600 quilòmetres. A la part superior hi ha una caldera complexa formada per sis cràters superposats, que indiquen múltiples erupcions al llarg del temps.

Aquesta muntanya volcànica és relativament jove en termes geològics, ja que té una edat d'uns 100 milions d'anys. Tot i que actualment es considera inactiu, les seves característiques suggereixen que va estar actiu durant un període força prolongat. 




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els maies

La Il·lustració

Curiositats sobre les serps

Els ibers