Quina és la diferència entre pirates, corsaris, bucaners i filibusters?

Sovint sentim a parlar de pirates, corsaris, bucaners i filibusters, i és fàcil pensar que són el mateix, sobretot en el cas de pirates i corsaris. Però cadascun d'aquests grups tenien les seves pròpies característiques que els feien diferents. Vegem-ho!


Encara que sempre hi ha hagut pirates a tot arreu, quan parlem de corsaris, bucaners i filibusters, ens referim a pirates que pertanyien a una època concreta, entre els segles XVII i XVIII, i que actuaven principalment, en el cas de bucaners i filibusters, a les aigües caribenyes. Entre ells hi havia diferències que, malauradament, moltes persones desconeixen avui dia i fins i tot historiadors confonen. Per això és important treure l'entrellat d'aquest assumpte. Comencem!

QUI EREN ELS PIRATES?

La paraula pirata prové del grec peiratēs, referit a 'qualsevol que intenta alguna cosa', 'emprenedor', que deriva de peîra, en el sentit de 'intentar amb esforç'. En un principi el terme s'associava als que començaven negocis o eren aventurers, però acabaria identificant a qualsevol que es dedicava a robar per terra i, especialment, per mar. 

Els pirates assaltaven vaixells, ports i costes amb l'objectiu de saquejar i robar per aconseguir riqueses. També capturaven homes i dones per després vendre'ls com a esclaus. Anaven per lliure i de forma clandestina, tot i que a vegades s'aliaven entre ells i formaven importants flotes. També podien actuar com a mercenaris lluitant en favor d'algun governant. Ja en l'antiguitat van ser molt famosos els pirates cilicis, que van fer trontollar la poderosa República Romana. Però l'època daurada de la pirateria seria durant l'edat moderna, quan els vaixells espanyols i portuguesos plens de riqueses eren assaltats al Carib.



QUI EREN ELS CORSARIS?

Els corsaris eren bàsicament pirates que actuaven dins de la legalitat dels monarques que els contractaven per atacar vaixells i costes de potències enemigues. Aquests capitans corsaris rebien una patent de cors (del llatí cursus 'carrera'). D'aquesta manera, podien corsejar amb els seus homes sota l'empara d'un govern. Serien molt actius al Carib, tot i que la seva presència no estava restringida a aquesta zona.

Les agressions dels corsaris es dirigien exclusivament als vaixells dels considerats enemics, amb l'obligació de respectar els súbdits del govern o monarquia que els pagava i els països neutrals. Tant els pirates com els corsaris feien servir les mateixes tàctiques i amb les mateixes conseqüències: abordatges, ràtzies, pillatge, botins, captius, etc. La principal diferència era que els corsaris tenien un "contracte de feina". Però també el tipus de persona i origen variava. Mentre que els pirates sense patent de cors solien ser repudiats, refugiats i persones que de forma obligada o per voluntat pròpia vivien al marge de la societat estàndard, els corsaris podien ser persones de classe benestant i mariners de bona reputació.

QUI EREN ELS BUCANERS?

Cap al 1600 el rei hispànic Felip el Pietós va decidir evacuar la part occidental de l'illa caribenya de la Hispaniola, ja que hi havia un problema de contraban de bíblies luteranes i calia fer-hi net. La zona quedaria despoblada durant anys fins que alguns colons protestants francesos i anglesos, fugits dels seus països per conflictes o persecució religiosa, s'hi van establir vora l'any 1630. Alguns d'ells es van dedicar a la cacera d'animals salvatges que vagaven pels camps de l'illa. Després de cuinar la carn la venien juntament amb la pell feta cuir. D'aquest costum en sorgiria el nom.

El nom de bucaner deriva de la paraula indígena bucan, que era com es deia la reixeta de fusta que usaven per fumar la carn. Quan van ser perseguits per les autoritats espanyoles per no pagar impostos, molts es van assentar a l'illa Tortuga, a prop de la Hispaniola, i es van dedicar a la pirateria. Aquesta illa comptava amb un port natural i era un centre de comerç dels filibusters, amb els quals crearien una coalició anomenada Germans de la Costa, activa durant la resta del segle XVII. Podem dir, aleshores, que els bucaners eren simplement pirates originaris de la Hispaniola.

Actualment, la Hispaniola conté dos estats: Haití i República Dominicana
(Font: Google Earth)


QUI EREN ELS FILIBUSTERS

Els filibusters eren en general els pirates dedicats al saqueig de vaixells i costes només de la mar Carib, també coneguda com a mar de les Antilles. La paraula filibuster ve del francès filibustier i aquest del neerlandès vrijbuiter, amb el significat de 'saquejador lliure'. 

Els filibusters tenien la seva seu a l'illa Tortuga, on acollirien els bucaners per crear l'aliança Germans de la Costa, que faria tremolar qualsevol vaixell que gosava endinsar-se a les Antilles. L'illa acabaria sota l'autoritat francesa, que durant anys no posaria traves a les activitats pirates, ja que eren dirigides sobretot als vaixells anglesos i espanyols. A finals del segle XVII, els francesos van intentar regular tant la pirateria a l'illa que acabaria reduint-se molt, fet que ja els hi anava bé, perquè la pirateria s'havia descontrolat massa i tothom n'estava una mica tip.

CONCLUSIONS

Els pirates actuaven lliurement en qualsevol lloc i de forma il·legal. Els bucaners i els filibusters eren originaris de la Hispaniola i l'illa Tortuga, respectivament, actuaven només al Carib i eren pirates sempre que anessin per lliure. Quan donaven servei a un monarca, es convertien en corsaris. Un corsari era simplement un capità pirata 'legal', almenys des del punt de vista del sobirà que el contractava. Malgrat les diferències, tots ells es dedicaven al mateix: atacar i saquejar sense pietat costes, illes i vaixells.

A principis del segle XIX, però, la figura del pirata seria idealitzada, com si aquests personatges haguessin sigut aventurers amants de la llibertat i defensors de la igualtat i la justícia. Una visió que no es correspon en cap cas amb els pirates reals.



Informació relacionada

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

Les croades

La Il·lustració

Els sumeris