Quina és la diferència entre huracà, cicló i tifó?

Sovint has sentit parlar d'huracans, ciclons i tifons, oi? Però t'has parat a pensar quina és la diferència entre aquests fenòmens meteorològics? Vegem-ho!

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


Quan sentim parlar d'aquests termes, generalment els associem a successos devastadors que ocasionen molt de mal a infraestructures i a la població. I és cert. Catalunya no és zona de desastres d'aquesta mena, però a vegades pot patir de resquitllada els efectes d'una tempesta tropical que es cola a la Mediterrània, anomenada medicà, que neix de la fusió dels termes mediterrani i huracà. En aquests cas, és un fenomen rar i, tot i les similituds amb un huracà, no arriba a tenir la mateixa força ni durada.

Huracans, ciclons i tifons són en realitat el mateix fenomen meteorològic: un sistema tempestuós amb vents sostinguts i intensos que es forma sobre aigües tropicals. La diferència entre aquests tres termes és simplement la regió del món on es produeixen. A l'hemisferi nord aquestes immenses tempestes giren en sentit antihorari i a l'hemisferi sud en sentit horari. Ara bé, el nom científic per a totes aquestes tempestes és només un: cicló tropical.

Perquè es formi un huracà, cicló o tifó, cal aire càlid i humit com a combustible. Quan l'aire càlid s'eleva i es refreda, forma núvols. Aquest sistema d'aire i núvols és alimentat per la calor de l'oceà i l'aigua que s'evapora de la superfície. Les tempestes elèctriques que es formen es desplacen sobre les aigües oceàniques càlides i comencen a girar cada cop més ràpid formant el típic ull al centre, on tot està més tranquil perquè allà la pressió de l'aire és molt baixa. 

Les fases d'evolució són: pertorbació tropical, depressió tropical, tempesta tropical i huracà, cicló o tifó.

Si el sistema ciclònic arriba a terra continental o s'allunya de les aigües tropicals, perdrà força  més o menys ràpid segons les condicions fins a esvair-se.

L'escala Saffir-Simpson, per exemple, defineix i classifica la categoria dels huracans en funció de la velocitat dels vents. La categoria 1 és la més feble amb vents de 119 a 153 km/h, mentre que la més intensa és la 5, que té vents de més de 252 km/h.

 1- 119-153 km/h 
 2- 154-177 km/h 
 3- 178-208 km/h 
 4- 209-251 km/h 
 5- 252 km/h o més 

Huracans

El nom prové de la llengua dels taïnos. El feien servir segurament en honor al déu de les tempestes heretat dels maies. Els taïnos eren els habitants de les Bahames, Antilles Majors i el nord de les Antilles Menors quan hi van arribar els colonitzadors castellans. Es tracta d'un poble originari d'Amèrica del Sud, específicament de la desembocadura del riu Orinoco. Van migrar d'illa en illa, reduint o assimilant els pobladors més antics. 

Els huracans es formen a l'Atlàntic nord, al Carib i al Pacífic nord-oriental.

Ciclons

El nom prové del grec antic κύκλος (kyklos), que significa 'cercle'. Aquest terme es va usar originalment per anomenar qualsevol cosa que tenia forma de cercle, com ara un disc solar o una roda.

Els ciclons es produeixen a l'oceà Índic i al Pacífic sud-occidental.

Tifons

El nom prové del grec antic τύφως (typhon), que significa 'vent fort, tempesta, remolí'. Aquest terme es va fer servir originalment per anomenar un monstre de la mitologia grega, considerat una força de la natura destructiva, i la seva descripció es va associar a les tempestes tropicals.

Els tifons es produeixen al Pacífic occidental, en especial a la mar de la Xina.



Informació extra

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els fenicis

Els maies

La religió a l'edat mitjana

Els inques