Curiositats sobre Neptú

És el vuitè planeta respecte al Sol i el més llunyà dels sistema solar. Neptú guarda un munt de sorpreses que faran xalar de valent.


Juntament amb Urà, Neptú és considerat un gegant de gel. Es troba 30 vegades més lluny del Sol que la Terra i la seva existència va ser predita per les matemàtiques abans del seu descobriment oficial. L'any 1846 l'astrònom alemany Johann Gottfried Galle treballava en la teoria del matemàtic francès Urbain Le Verrier i va ser capaç de localitzar el nou planeta.

El nom de Neptú es deu a la divinitat romana dels oceans, i de la mateixa que va passar amb Urà, va ser un nom acordat per la comunitat científica. És el quart planeta més gros del sistema solar i l'únic totalment impossible de veure des de la Terra a simple vista. La missió Voyager 2, llençada el 1977, va trigar 12 anys a arribar-hi. 

La major part de la seva massa correspon amb una mena de gel fluid d'aigua, amoníac i metà que s'assenta sobre un nucli rocós. Igual que passa en el cas d'Urà, l'atmosfera de Neptú es compon principalment d'hidrogen, heli i metà, encara que amb una quantitat més gran d'aquest últim gas, cosa que fa que es vegi més blau que el seu veí. Amb tot, en realitat no seria un blau tan intens com el que hem vist tradicionalment a les fotos, ja que cal recordar que les imatges que tenim solen estar molt saturades. El color seria tan sols una mica més blavós que Urà.

Els vents de Neptú poden ser tres vegades més forts que els de Júpiter i nou vegades més forts que els de la Terra, amb velocitats de més de 2.000 quilòmetres per hora. És, per tant, el planeta més ventós del sistema solar. La seva temperatura mitjana és de -220 °C. Neptú i Urà són els planetes més freds del sistema solar amb temperatures mitjanes que cauen per sota dels -200 °C.

Un any a Neptú equival a 164 anys terrestres, mentre que un dia equival només a 16 hores. Això es deu a l'alta velocitat de gir sobre el seu eix. La seva gravetat és un 10% més potent que la de la Terra. Si al nostre planeta peses 100 kg, a Neptú en pesaries 110.

Neptú té 14 satèl·lits identificats, tot i que es creu que n'hi ha més. Tritó és el més gros. Aquesta lluna es un dels cossos més freds del sistema solar, amb temperatures de -235 °C.  

Igual que altres planetes gegants, Neptú té anells, però són molt tènues i febles. Estan compostos principalment de partícules i resta de pols i roca barrejats amb carboni, molt similars als de Júpiter. S'han identificat cinc anells amb amplades que van des dels 100 km fins als 5.000.

DADES BÀSIQUES de Neptú

Diàmetre
49.528 km
Llunes
14
Periheli (punt de l'òrbita més proper al Sol)
18,375518 UA *
4.452.940.691 km
Afeli (punt de l'òrbita més llunyà al Sol)
30,441252 UA
4.553.946.480 km
Període de l'òrbita (temps a fer la volta al Sol)
164 anys i 288 dies terrestres
Període de rotació (temps a girar sobre si mateix)
16 hores i 6 minuts terrestres
Temperatura mitjana
-220 °C
Velocitat mitjana 
19.720 km/h

* Una unitat astronòmica (UA) equival a 149.597.870,700 quilòmetres, la distància mitjana entre el Sol i la Terra.




Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els fenicis

Els maies

Els inques

La religió a l'edat mitjana