Història de la clau i el pany

La necessitat de guardar secrets va ser l'incentiu que va afavorir en un principi la creació i el desenvolupament de claus i panys. Disposar d'un lloc segur per amagar coses on només nosaltres podem accedir és tan antic com la vida humana.

A les civilitzacions més antigues, en primer lloc va sorgir el concepte de pany en forma de barra de fusta que evitava el pas i impedia obrir fàcilment una porta o caixa. Com que durant molt de temps les entrades no tenien portes o es protegien simplement amb una cortina, ja que no hi havia gaire cosa a robar, els sistemes de tancament existien tan sols en cases de gent adinerada. 

La idea d'una barra travessera es va anar desenvolupant. S'hi va afegir una peça vertical que no permetia el seu moviment si no s'aixecava. I per aixecar-la calia una altra peça de fusta d'una mida concreta. Tot i això, encara no podem parlar de claus ni remotament similars a les d'avui. Però el sistema es va sofisticar i, en comptes d'usar una peça vertical, es va començar a usar dues o tres. La seguretat augmentava, però la "clau" era molt grossa. 

A l'antic Egipte i a la Xina ja existien panys en forma de pestell que s'alliberaven amb una clau de mida més raonable, però no podem atribuir a ningú en especial la seva primera creació. També hi van sorgir alhora els primers cadenats primitius, que no eren una altra cosa que un pany portàtil.

L'empetitiment del pany i, per tant, de la clau, va ser aconseguit sobretot pels romans. Les claus romanes consistien en peces de metall amb una determinada forma que encaixaven dins del pany de tal manera que la porta quedava lliure per obrir-se. Amb tot, principalment es feien servir per a calaixos, cofres i baguls. A vegades la clau era un anell que es portava sempre a sobre.

Claus romanes

La clau (D) encaixa al pestell (C) aixecant la peça B i permetent poder moure el pestell i obrir la porta

Durant l'edat mitjana, entre el 800 i el 900, artesans anglesos van crear uns panys de metall molt més similars als d'avui dia. Podríem dir que van ser oficialment els primers serrallers. Durant el Renaixement es van explorar noves formes de fer claus més segures. A partir d'aquí, el seu desenvolupament ha estat constant.
Claus medievals luxoses

La Revolució Industrial va intensificar la necessitat de fer panys i claus més complexos i segurs. Robert Barron i Jeremiah Chubb van idear sistemes molt sofisticats amb idees que encara es fan servir. El 1861 Linus Yale Jr. va patentar una clau petita, plana i amb la vora dentada, origen de les claus actuals. Les portes de totes les cases van començar a incorporar per defecte un pany. Des d'aleshores, el sistema no ha deixat de modernitzar-se.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

El feixisme i el nazisme

Els maies

La religió a l'edat mitjana