El negoci dels presoners durant l'edat mitjana

Durant l'edat mitjana es va posar de moda capturar enemics per després demanar un rescat per ells.

Al començament de l'edat mitjana encara era costum l'extermini dels enemics al camp de batalla. Com més morien, millor. Però a partir del segle XI es va escampar una altra manera de fer. Els cavallers van veure un bon negoci en demanar un rescat pels presoners. Aquest rescat variava segons la posició social de la persona capturada.

Durant una batalla, un combatent ferit o envoltat de nombrosos enemics podia demanar la rendició. Sovint ho feia esmentant els seus títols i terres. A vegades, era un oponent que li preguntava directament si volia presó o mort. 

Un cop fet el presoner, era portat a la rereguarda perquè el vigilés algú de confiança mentre continuava el combat. Sovint el capturat feia un jurament solemne per deixar clar que no escaparia o entregava al seu vencedor una peça de roba com a garantia. En alguns casos, diversos cavallers podien barallar-se per un presoner, fins i tot mostrant cadascun d'ells una peça de roba del vençut. La confusió devia solucionar-se per mitjà d'un procediment amistós amb unes normes que podien variar en funció de l'ordre i els costums de guerra.

Després de la batalla, el presoner era portat a un castell on quedaria ben vigilat a l'espera que es resolgués l'assumpte del rescat. L'espera podia durar setmanes, mesos o anys. El presoner rebia un bon tracte perquè era considerat una inversió econòmica. Si tenia una posició social elevada, gaudia de semillibertat, és a dir, que podia passejar i fer vida al voltant del castell sota una estricta vigilància.

A partir d'aquí ens trobem amb moltes variables. Alguns presoners no tenien inconvenient en trencar la seva promesa i aprofitar qualsevol distracció per escapolir-se del seu segrestador. D'altres, manifestaven tant d'honor que tot i tenir l'oportunitat d'escapar no ho feien. També alguns presoners podien rebre maltractament per tal de collar qui devia fer el pagament. I alguns rescats es podien pagar a terminis.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El "descobriment" d'Amèrica

Els maies

La Guerra dels Segadors