Els terratrèmols a la mar Mediterrània

La mar Mediterrània és en realitat una regió d'alta perillositat sísmica. Per què? 

Des de fa milers d'anys s'han produït terratrèmols devastadors de forma ocasional en diferents punts de les costes mediterrànies i milers de sismes de magnitud mitjana. Es creu que alguns d'aquests terratrèmols van tenir a veure fins i tot amb la fi d'algunes cultures, com la minoica. Les plaques que topen en aquesta mar i l'activitat volcànica de les seves illes han estat la causa principal del fenomen. 


La regió mediterrània és molt complexa des del punt de vista geològic. Per a molts experts és la zona del planeta, després de l'anomenat cinturó de foc del Pacífic, amb més risc de sismes importants. Això es deu a la topada que hi ha entre dues grans plaques, l'euroasiàtica i l'africana, amb la formació de diverses plaques més petites i nombroses falles. També cal destacar la placa aràbiga que pressiona des de l'est. El moviment d'aquestes plaques varia entre els 4 mm i els 10 mm a l'any, cosa que genera energies retingudes que en qualsevol moment es poden alliberar. És com qui doblega una vara de fusta per les puntes i de sobte la deixa anar. La tensió generada queda lliure i, en el cas dels sismes, provoca tremolors que poden fer molt de mal a la superfície.

Regions europees de més perill sísmic 

Tot i que històricament els pitjors terratrèmols sembla que han assotat sobretot la Mediterrània oriental, la part occidental també és força perillosa. A Espanya la zona de més activitat se situa al sud-oest, a les províncies de Granada, Màlaga i Almeria, i també a la Regió de Múrcia. El nord africà també ha estat sacsejada sovint per sismes considerables.

Per exemple, la província de Granada va patir un terratrèmol de magnitud desconeguda el dia de Nadal del 1884, que va ocasionar entre 1.000 i 1.200 víctimes. El de Lorca del 2011, amb magnitud 5,1, va causar 9 morts i més 300 ferits. El 1790, Orà (Algèria) va patir un sisme de magnitud desconeguda que va matar unes 2.000 persones i va ferir-ne 10.000. També hi ha registres històrics de tsunamis a les costes andaluses, sembla evident que per causa de sismes importants, tot i que la informació és escassa o nul·la. Pel que fa al Marroc, ha patit diversos terratrèmols, com els de Fes del 1624 i el 1755, o els d'Alhucemas del 1994, 2004 i 2016, amb magnituds de 6, de 6,4 i de 6,3 respectivament. 

L'activitat sísmica de la Mediterrània occidental es deu a la microplaca que hi ha sota la mar d'Alboran, que es veu atrapada entre les plaques euroasiàtica i africana.

Mar d'Alboran

Avui dia no es pot predir un terratrèmol i, segons els experts, mai s'assolirà una fita com aquesta. L'únic que podem deduir és a on hi ha més possibilitats que se'n produeixi. Coneixem força bé el moviment de plaques i les falles més rellevants, però res més. L'única predicció seria a llarg termini. Per tant, el més important per reduir els danys que pogués provocar un sisme és construir edificis de qualitat a les zones més perilloses.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

El feixisme i el nazisme

La religió a l'edat mitjana

El "descobriment" d'Amèrica