Curiositats sobre els gats

Els gats són animals únics i extraordinaris amb un tarannà molt especial que no tothom entén, però que ens omple de sorpreses i bon humor. 

Algunes curiositats que ens regalen aquests felins són les següents:

La majoria dels gats adults desenvolupen intolerància a la lactosa. Per això la llet de vaca no és gens recomanable per a ells. Quan són cadells, en canvi, estan preparats per prendre llet, però ha de ser de la mare, que és diferent. Durant el creixement, el gat deixa de produir lactasa, un enzim que serveix per digerir correctament la lactosa. Aleshores, és quan acostuma a aparèixer la intolerància. Pot haver-hi algunes excepcions en què l'animalet continuï generant petites quantitats d'aquest enzim un cop sigui gran i toleri millor la llet de vaca, però en general no és així. Si tenim un cadell de gat sense mare, és recomanable anar a un veterinari i comprar llet especial que simula la llet materna i els ajuda a reforçar el sistema immunitari.

Tot i que la vista i l'oïda dels gats estan molt desenvolupats, no passa el mateix amb el gust. Mentre que nosaltres tenim més de 9.000 papil·les gustatives, un gat en té unes 500. Per tant, no poden gaudir d'una gran varietat de sabors. Poden detectar els clàssics salat, àcid i amarg de forma bàsica, però no el dolç. De fet, és bo que sigui així, perquè normalment el sucre no el toleren i es posen malalts si en mengen.

Actualment, sabem que els gats són capaços de produir fins a 100 sons diferents per comunicar-se, tot i que no és gaire habitual que ho facin entre ells. Quan ho fan, no és a base de miols, sinó de sorollets varis. La seva comunicació més típica sol anar adreçada als humans. A més, poden entendre que miolar d'una manera concreta genera un resultat concret i, aleshores, juguen amb aquest coneixement per demanar coses. A vegades, aquesta lògica felina ens passa desapercebuda. 


El principal llenguatge que fan servir els gats per expressar estats d'ànim i emocions és el corporal. Amb tot un seguit de postures, gestos i expressions facials, els gats ens diuen moltes coses. Fins i tot la manera de bellugar la cua i la seva posició té un significat. Pot indicar relaxament, ansietat, felicitat, enuig, por, etc. Només cal parar-hi atenció i lligar caps.
 
Tot i ser més petis que els humans, els gats tenen més ossos, al voltant de 230, mentre que nosaltres en tenim uns 24 menys. La seva estructura òssia i musculatura és ideal per garantir flexibilitat i agilitat. Per aquest motiu, no tan sols són capaços d'enfilar-se a gairebé qualsevol lloc i caçar, sinó que també es poden ficar en forats o racons molt petits amb relació a la seva mida. I per què ho fan? Perquè els proporciona seguretat, protecció o calor. 

La primera porta gatera documentada va ser feta per Isaac Newton. Es veu que per evitar que la seva mascota el molestés demanant sortir mentre estava concentrat, va construir un forat a la porta que la permetia entrar i sortir a voluntat. 

Els gats no tenen empremtes dactilars i les seves petjades no solen tenir característiques úniques. En canvi, el seu nas sí que té un disseny únic i inigualable. Seria una empremta nasal, oi?


Els bigotis dels gats, igual que els pèls que tenen en forma de celles o a la barbeta, són sensorials. Els ajuden a identificar objectes, detectar moviment, mesurar un espai i mantenir l'equilibri. Per això, mai els tallis!
S'ha demostrat que els gats veuen tonalitats suaus de blau, verd i groc, però no de vermell i rosa. Per tant, tot i que no veuen colors amb la mateixa intensitat que nosaltres, no és cert que la seva visió sigui en blanc i negre.

Els gats no poden veure-hi enmig d'una foscor total, però en ambients foscos tenen una visió vuit vegades millor que els éssers humans. L'ull del gat està recobert per una capa anomenada tapetum lucidum que permet reflectir el doble de llum. Aquesta és la raó per la qual els seus ulls brillen en la foscor.

No només delimiten el territori amb l'orina, sinó que també ho fan amb les feromones que surten de la seva cara i cos. Per això es freguen sovint amb cantonades i objectes de tota mena. A vegades, ho fan de forma instintiva simplement perquè se senten a gust i tranquils. 

Una mania que tenen els gats és la de pastar-nos la panxa o el pit en una mena de massatge que ens fan amb les potes. Per què ho fan? Quan són molt petitets, els gats fan el mateix massatge als pits de les mares per estimular la producció de llet. Si això ens ho fan, significa que se senten segurs i que volen generar un vincle especial amb nosaltres.


Un gat cadell pot dormir fins a 20 hores al dia. Quan és adult, la xifra es redueix fins a 14 o 16, tot i que són encara moltes hores! Amb tot, els gats s'estimen més fer "petites" migdiades al llarg del dia i no dormir tota l'estona de cop. Tots els gats somien i poden bellugar-se o emetre alguns sons mentre estan adormits. El seu son és molt profund durant la fase REM i, si els despertes de cop, se senten confusos i desorientats.
 
L'activitat dels gats sol ser més intensa al vespre i durant la nit. Aquesta és una característica natural pròpia, però es poden acostumar amb el pas del temps a passar part de la nit adormits, per què copien fins a cert grau el nostre comportament. 

Alguns gats semblen tenir una bona panxa que penja, tot i que físicament no estan grassos. En realitat, es tracta d'una mena de bossa, herència dels gats salvatges, que serveix per acumular greix que transformen en energia quan l'aliment escasseja durant una llarga temporada.

Per acabar, els gats són capaços de diferenciar la veu del seu amo de la resta de persones i poden reconèixer quan s'adreça a ell. Una altra cosa és que li facin cas.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La religió a l'edat mitjana

Els cavallers medievals

El feixisme i el nazisme

El treball infantil durant la Revolució Industrial

La Guerra dels Segadors