Va existir realment el Regne d'Astúries?

Dins del mite de la Reconquista Española, hi ha el naixement del Regne d'Astúries com a llavor del procés que va portar a la restauració del cristianisme a la península. Però, què n'hi ha de cert?

La tradició diu que una revolta de Pelai va expulsar els musulmans del nord i va assentar les bases d'un nou regne cristià: el Regne d'Astúries. Aquesta primera entitat cristiana va adquirir personalitat i organització ràpidament, però sembla que ni Pelai ni el seu fill, Fàfila, se'n van considerar reis. 

El primer rei que de debò es va proclamar així, amb una cort i govern, va ser el tercer cabdill astur, Alfons I, gendre de Pelai. Però, rei de què? 

Entre les primeres denominacions que trobem a la documentació medieval d'aquella entitat primigènia hi ha: “regione asturorum”, “asturiensis provincie”, “patriam asturiensium”, “Asturiis”. 

Quan es va crear la seu episcopal a Oviedo, l'any 811, es va fer servir “Regnante in Oveto”, “regum ovetense”, “regnum ovetenisum”. 

Més endavant, de les quaranta referències estrangeres a aquest regne, només en una es parla d'un "rei d'Astúries", cinc d'un "rei de Gal·lècia i Astúries", en aquest ordre, i en la resta d'un "rei de Gal·lècia". Pel que fa a les cròniques musulmanes, feien servir Gilliqiyyah o Yilliqiyya, és a dir, Gal·lècia.

En nombrosos documents de l'època els reis asturs s'autoanomenen reis de Gal·lècia. Seria més o menys un equivalent de la Gal·lècia romana i sueva, no del Regne de Galícia que sorgiria al segle X, similar a la Galícia actual. 

Gal·lècia era la meitat nord-oest peninsular, conformada per asturs, càntabres i galaics principalment, més els cristians fugits d'al-Àndalus. La frontera arribaria com a màxim al riu Duero. 

Finalment, però, el Regne de Gal·lècia quedaria dividit en diverses entitats polítiques: Galícia, Astúries, Lleó i, poc després, hi sorgiria Castella com a regne i Portugal, que se separaria de Galícia i quedaria consolidat com a regne independent l'any 1139.

Per tot plegat, podem dir amb fonament que la historiografia espanyola tradicional ha sobredimensionat el paper i ús del topònim Astúries i ha marginat i menystingut el nom oficial que s'usava habitualment per aquell nou regne enfrontat a l'islam: Gal·lècia. 

FONTS

FONT EXTRA

Falsificacions històriques: el Regne d'Astúries

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Introducció a l'edat mitjana

Introducció a l'edat contemporània

Història de Catalunya

El "descobriment" d'Amèrica

La pesta negra