La pedra de Rosetta

La pedra de Rosetta va ser una troballa que va canviar per complet la manera d'entendre els jeroglífics egipcis.

Aquesta és una pedra de granodiorita (sovint identificada erròniament com a basalt) on hi ha gravat, en dues llengües diferents (egípcia i grega), però en tres escriptures (jeroglífica, egípcia tardana i grega), un mateix decret de Ptolomeu V del 196 a.n.e.

Font


A mitjans de juliol de 1799, un destacament militar francès, sota les ordres de l'oficial Pierre-François Bouchard, es va posar a desenterrar una antiga fortalesa egípcia anomenada Rashid, però denominada pels francesos Fort Julien o Rosetta, a la costa nord d'Egipte. Aleshores, un soldat va descobrir la que coneixem avui com a pedra de Rosetta, un bloc de pedra granítica d'uns 760 quilos que dues dècades després va resultar ser un element clau per desxifrar els jeroglífics egipcis.

A la seva cara polida, hi apareixen tres tipus d'escriptura: la part superior, composta per 14 línies, estava formada per jeroglífics egipcis; les 32 línies de la part central estaven escrites en demòtic, l'última fase de l'escriptura egípcia; i la part inferior la formaven 54 línies en grec, una llengua parlada i escrita a l'antic Egipte des de l'època hel·lenística.

Els anglesos se la van emportar com a botí de guerra a Londres després de derrotar, en 1801, les tropes napoleòniques a Egipte.

L'egiptòleg francès Jean-Francois Champollion va ser qui va desxifrar els jeroglífics egipcis a través de la pedra de Rosetta, el 1822. Avui dia és la peça més visitada del Museu Britànic de Londres.

FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els egipcis

Els celtes

Introducció a l'edat mitjana

El mite de la "Reconquista Española"

La pesta negra