La pedra de Rosetta

La pedra de Rosetta va ser una troballa que va canviar per complet la manera d'entendre els jeroglífics egipcis.

Aquesta és una pedra de granodiorita (sovint identificada erròniament com a basalt) on hi ha gravat en dues llengües diferents (egípcia i grega), però en tres escriptures (jeroglífica, egípcia tardana i grega), un mateix decret de Ptolomeu V del 196 a.n.e.

Font

A mitjans de juliol del 1799, durant les guerres revolucionàries de França, un destacament militar francès es va posar a desenterrar una antiga fortalesa egípcia anomenada Rashid, però denominada pels francesos Fort Julien o Rosetta, a la costa nord d'Egipte. Aleshores, un soldat va descobrir la que coneixem avui com a pedra de Rosetta, un bloc de pedra granítica d'uns 760 kg que dues dècades després va resultar ser un element clau per desxifrar els jeroglífics egipcis.

A la seva cara polida, hi apareixen tres tipus d'escriptura: la part superior, composta per 14 línies, està formada per jeroglífics egipcis; les 32 línies de la part central estan escrites en demòtic, l'última fase de l'escriptura egípcia; i la part inferior la formen 54 línies en grec, una llengua parlada i escrita a l'antic Egipte gràcies a l'època hel·lenística després de les conquestes d'Alexandre el Gran.

Els britànics se la van emportar com a botí de guerra a Londres després de derrotar el 1801 les tropes napoleòniques a Egipte. L'egiptòleg francès Jean-Francois Champollion va ser qui va desxifrar els jeroglífics egipcis a través de la pedra de Rosetta el 1822. Avui dia és la peça més visitada del Museu Britànic de Londres.

Detall de la inscripció 


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El "descobriment" d'Amèrica

Els maies

La Guerra dels Segadors