La pedra Rosetta

La pedra Rosetta va ser una troballa que va canviar per complet la manera d'entendre els jeroglífics egipcis.

Aquesta és una pedra de granodiorita (sovint identificada erròniament com a basalt) on hi ha gravat, en dues llengües diferents (egípcia i grega), però en tres escriptures (jeroglífica, egípcia tardana i grega), un mateix decret de Ptolomeu V del 196 a.n.e.

Font


A mitjans de juliol de 1799, un destacament militar francès, sota les ordres de l'oficial Pierre-François Bouchard, es va posar a desenterrar una antiga fortalesa egípcia anomenada Rashid, però denominada pels francesos Fort Julien o Rosetta, a la costa nord d'Egipte. Aleshores, un soldat va descobrir la que coneixem avui com a pedra de Rosetta, un bloc de pedra granítica d'uns 760 quilos que dues dècades després va resultar ser un element clau per desxifrar els jeroglífics egipcis.

A la seva cara polida, hi apareixen tres tipus d'escriptura: la part superior, composta per 14 línies, estava formada per jeroglífics egipcis; les 32 línies de la part central estaven escrites en demòtic, l'última fase de l'escriptura egípcia; i la part inferior la formaven 54 línies en grec, una llengua parlada i escrita a l'antic Egipte des de l'època hel·lenística.

Els anglesos se la van emportar com a botí de guerra a Londres després de derrotar, en 1801, les tropes napoleòniques a Egipte.

L'egiptòleg francès Jean-Francois Champollion va ser qui va desxifrar els jeroglífics egipcis a través de la pedra de Rosetta, al 1822. Avui dia és la peça més visitada del Museu Britànic de Londres.

EL GAT SABERUT