Gudea de Lagaix

Un cop l'Imperi Accadi va desaparèixer immers en baralles internes i assetjat pels atacs dels gutis, Sumer va quedar dividida en dues parts. Una part, al nord, governada pels gutis que s'hi havien establert, i l'altre, al sud, governada pels sumeris, on destacava la ciutat de Lagaix. 

Els gutis es van aprofitar de les estructures accàdies per governar, però no eren gaire espavilats en aquest àmbit i no van aconseguir gens d'estabilitat. Algunes ciutats se'n van independitzar ràpidament i d'altres les van mantenir amb molt d'esforç. En canvi, l'anomenada Segona Dinastia de Lagaix, formada per tretze governants, va controlar amb autoritat diverses ciutats de la Baixa Mesopotàmia i va tenir a Gudea com a rei destacat. En total, 80 kilòmetres de nord a sud i 40 d'est a oest estaven sota el seu domini. 

Gudea significa el que va ser anomenat. Aquest títol, segurament rebut durant la seva entronització, se li va quedar per sempre. Va regnar almenys 20 anys, aproximadament a finals del segle XXII a.n.e.

Es conserven d'aquella època 22 estàtues de diorita (una mena de roca que es podia utilitzar en construcció), que són representacions de Gudea en posats solemnes. Aquesta pedra, importada d'alguna zona vora el golf Pèrsic, és dura, fosca i difícil d'esculpir.

Gudea va gaudir d'una pau força estable i va mantenir la independència respecte als gutis. Aquest rei es va preocupar molt per la justícia. Va perdonar els deutes dels pobres i va atendre les necessitats de les viudes i els orfes. Va establir nous períodes festius i va renovar i construir temples. Destaca la restauració del complex sagrat de Girsu, que feia segles havia sigut destruït per Lugalzagesi d'Umma. A dins d'aquest complex, hi sobresortia el santuari Eninnu, dedicat al déu Ningirsu. Gudea hi va posar molta cura i esforços. Va importar fusta de diferents indrets, alguns d'ells exòtics, com l'Índia. De metalls, en va aconseguir molt de coure, plata, or, alabastre i cornalina. Ara bé, aquest home no era un conqueridor. No va tenir el rampell de subjugar més enllà de la seva zona d'influència més pròxima. De fet, altres ciutats sumèries importants van poder gaudir d'una època tranquil·la per progressar i generar benestar.

Gudea va ser succeït pel seu fill Urningirsu, però Lagaix perdria importància en favor de la ciutat d'Uruk. Finalment, una coalició sumèria acabaria d'expulsar els gutis i la ciutat d'Ur assoliria l'excel·lència i el control de la regió. El renaixement sumeri es consolidaria amb la Tercera Dinastia d'Ur.


Accedeix a la cronologia de Mesopotàmia i no et perdis 😋


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El feixisme i el nazisme

El "descobriment" d'Amèrica