Quin color de pell tenia Cleòpatra?

Cleòpatra VII és una de les dones més famoses de la història. Va ser amant de dos importants generals romans (Juli Cèsar i Marc Antoni) i va governar amb mà de ferro Egipte entre el 51 i el 30 a.n.e., tot just abans de caure en mans de Roma. Però un detall de la seva vida aixeca polseguera: el color de la seva pell.

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


El 10 de maig de 2023 Netflix va estrenar un documental en què l'actriu que representa Cleòpatra és negra. Fins i tot a la seva cort predominen les persones negres. De seguida es va generar un debat entre els defensors d'aquesta teoria i els qui la rebutgen frontalment. Quina és la veritat?

Primer de tot, cal dir que el debat és totalment absurd des del punt de vista històric. En aquella època el color de la pell no era rellevant i no es veia com malauradament es veu avui. Si hi havia una cosa que es tingués en compte, era la cultura. Importava, per exemple, si eres de cultura romana, grega o bàrbar, és a dir, estranger des de l'òptica clàssica del món grecoromà. El color de la pell no es mirava, llevat que fos un cas poc corrent.

Les principals fonts de referència sobre Cleòpatra són romanes i gregues, i això és un problema. Els autors que van escriure sobre ella mai la van conèixer en persona, i molts ho van fer anys després de la seva mort. A més, en els relats romans hi ha una clara tendència a menystenir-la i a exposar-la com una dona terrible, calculadora, descarada i cruel. És com si la premsa de dretes expliqués la història de l'esquerre i a l'inrevés; el biaix seria notable. A més, cap dels autors va parlar sobre el color de la seva pell, cosa que fa pensar que no els devia estranyar.

L'origen de la discussió el tenim en un estudi del 2009 en el qual uns investigadors van examinar les restes òssies de la suposada Arsínoe IV, una germana de Cleòpatra. Van reconstruir el crani i van identificar trets que suggereixen que la mare era d'ascendència africana. Però aquesta conclusió té dos problemes importants. En primer lloc, sabem per l'escriptor grec Estrabó que Ptolomeu XII, pare de Cleòpatra, va tenir fills de diferents mares. En segon lloc, les tècniques usades pels investigadors en qüestió han demostrat que no són gens fiables. Per exemple, el 2021 els antropòlegs van estimar de la mateixa manera l'ascendència de 251 cranis equivocant-se el 80% de les vegades. 

Per entendre-ho, podem pensar en l'aparença que l'antropologia dona a homínids molt antics a partir de l'estudi de fòssils. Malgrat que les restes òssies ens en poden donar certa informació, és impossible a través d'elles saber quin era l'aspecte real de l'ésser al qual pertanyen. Quan veiem la imatge d'un homínid de fa un piló d'anys, cal tenir en compte que l'aparença (pell, color i pelatge) es deu simplement a la imaginació dels il·lustradors. En el cas de Cleòpatra, ni tan sols en tenim restes òssies. La seva tomba mai s'ha trobat.

El rostre de la faraona va ser immortalitzat en multitud de monedes, estàtues i relleus, però la seva aparença varia en funció de l'estil. A vegades se la veu a l'estil grec i d'altres a l'estil egipci. Però res que indiqui sense cap mena de dubte com era la seva pell. Amb tot, hi ha característiques que són comunes: una cara amb tendència afilada i un nas més aviat aguilenc. Res que indiqui clarament trets típics de persones negres, més aviat al contrari. 

L'historiador grec Plutarc va dir, per exemple, que la seva bellesa no era res excepcional, però que era capaç d'engalipar qualsevol amb el seu discurs gràcies a la seva retòrica i gràcia. Sembla ser que Cleòpatra destacava per la seva intel·ligència, no per ser bonica.

Cleòpatra pertanyia a la dinastia ptolemaica, que havia regnat a Egipte durant gairebé 300 anys. La dinastia era d'origen macedoni i de cultura grega; el primer faraó seria Ptolomeu I, un dels generals d'Alexandre el Gran. La seva primera llengua va ser el grec i la seva erudició bevia del món grec i egipci, fent una barreja molt interessant. Els relats més objectius ens parlen d'una dona experta en química, economia, estratègia mercantil, teoria militar, dret i llengua. Quasi res! Va ser la primera faraona que parlava als pobles que governava en les seves pròpies llengües; fins a 8 idiomes dominava com a mínim.

La dinastia ptolemaica havia practicat l'incest de forma regular. La majoria dels matrimonis que van donar l'hereu al tron van ser entre germans de sang i, en d'altres, amb nebodes i cosines. No ha sobreviscut cap documentació que ens parli de la mare de Cleòpatra, però les teories més assentades de la majoria d'experts diuen que segurament era la germana i esposa del seu pare. Això no treu que alguns familiars de la nissaga ptolemaica no s'hagin barrejat amb homes o dones egipcis. La veritat és que no ho sabem, però encara que Cleòpatra tingués barreja egípcia per part de mare, en cap cas significaria que fos negra.

Dit tot això, podem afirmar que és altament improbable que Cleòpatra tingués la pell negra i trets característics de la població negra africana. Però això no vol dir que fos blanca, tal com entenem aquest concepte avui dia. La seva aparença devia aproximar-se a l'estàndard grega, però amb la pell fosqueta pel clima càlid d'Egipte. A tot estirar, en el cas que fos mestissa, tindria característiques egípcies, no negres. El fet que cap escriptor antic hagi esmentat el contrari ens podria indicar que el color de la seva pell no era una cosa estranya o excepcional. Si hagués estat negra (una faraona ptolemaica negra) és molt possible que aquest detall quedés registrat per la seva raresa.

Algunes representacions de Cleòpatra que han sobreviscut i una reconstrucció a ordinador de com podria haver sigut en realitat

I per què al documental de Netflix ens la presenten negra? La resposta rau en la lluita actual que hi ha contra el masclisme i el racisme. Aquesta lluita revisa la història en la recerca de manipulacions i fets que hagin amagat el valor de les dones o el color de pell d'alguns personatges famosos. 

És evident que la història ha amagat sovint la feina de grans dones en multitud de disciplines, i és cert que en alguns casos hi ha hagut errors pel que fa al color de la pell d'alguns personatges. Hem parlat de com era segurament Cleòpatra i, tot i que no devia ser negra, tampoc tenia una cara blanqueta i occidentalitzada com apareix en pel·lícules antigues. Però, en el cas d'aquesta dona, sembla que la relliscada és de ca l'ample. Mai s'ha amagat la seva influència i poder i res fa pensar que hagi tingut ascendència negra.

El documental també la mostra com una gran reina africana, quan ella mai es va sentir africana tal com entenem l'expressió avui dia. Ella es considerava grega a tots els efectes, cosa que no impedia la seva bona relació amb la cultura egípcia, la qual estimava i fins i tot fomentava. Però fins i tot Egipte viuria la seva història antiga molt aïllada de la resta del continent africà, llevat de la regió de Núbia. Les seves relacions eren sobretot amb Palestina, Mesopotàmia i la Mediterrània central i oriental. 



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

Les croades

La religió a l'edat mitjana

Els maies