Qui va ser realment Leonardo da Vinci?

Molt s'ha parlat de Leonardo da Vinci, però segur que et sobtarà saber qui era realment i què va fer durant la seva vida, ja que alguns detalls del geni són força desconeguts. Som-hi!

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


Leonardo da Vinci va néixer a Vinci, una localitat a prop de Florència, l'any 1452. El seu naixement es va produir fora del matrimoni. El seu pare era el notari Messer Piero Fruosino i la seva mare es creu que era una camperola o una esclava del mateix Messer. Fins als 5 anys va viure amb la mare i després va anar amb el pare, que s'havia casat amb una altra dona.

La seva posició de fill il·legítim el va privar de rebre una educació formal i accedir a ocupacions ben remunerades. La instrucció que va rebre va ser a casa seva sobre lectura, escriptura i matemàtiques. Durant la seva estada a la Toscana es meravellava amb la natura. Quan tenia 15 anys es va convertir en aprenent del famós pintor florentí Andrea de Verrocchio.  No trigaria gaire a fer-se un expert de la pintura.

El 1482 Leonardo es va traslladar a Milà, una ciutat molt més política i militarista en comparació amb Florència, que estava governada pels Mèdici en ple Renaixement. A Milà es va guanyar el duc Ludovico Sforza venent-se com a enginyer militar. Aquesta seria l'època més productiva en què es va endinsar en la creació de màquines amb diversos propòsits i armes de guerra, a més de continuar pintant i estudiant ciències.

Entre els seus invents hi havia absolutament de tot: un pont desmuntable, una serra automàtica, una grua giratòria, un carro autopropulsat, una màquina composta de canons, una altra màquina voladora, una hèlice, una mena de paracaigudes, un equip de busseig, etc. La seva imaginació no tenia fi. Amb tot, no hi ha evidència que els seus invents fossin construïts ni que els seus escrits i dibuixos fossin publicats durant la seva vida. Val a dir que alguns dels seus prototips eren tan fantàstics que en aquella època hauria estat impossibles fer-los realitat. La ment de Leonardo da Vinci sempre anava molt per davant del seu temps.

Esbossos de Leonardo da Vinci: diversos carros de combat, una hèlice i una màquina voladora. 

El 1499 els francesos van envair Milà i el duc Sforza va ser expulsat de la ciutat. Leonardo da Vinci se'n va anar i va passar els següents anys a Venècia (1499-1506), Milà un altre cop (1506-1513) i Roma (1513-1516), més centrat en la seva faceta d'artista. Cap al 1498 acabaria El Darrer Sopar fent servir una tècnica que en realitat va ser un fiasco. Es tractava de pintar al tremp i a l'oli sobre dues capes de guix enlluït. De seguida l'obra es va començar a deteriorar i va necessitar una primera restauració (de les moltes que vindrien) l'any 1500. Tot i això, es considera una de les obres més importants i valuoses de l'època. 

El Darrer Sopar

Pel que fa a la famosa Mona Lisa, la va començar el 1503 i s'hi va estar anys treballant. Cal dir que com a pintor era extremadament lent i que moltes de les seves obres van quedar sense acabar o no han arribat als nostres dies. De les 20 obres atribuïdes a Leonardo da Vinci, només 10 es consideren pintades pel geni florentí sense cap dubte.

La Mona Lisa

Leonardo da Vinci tenia una ment tan inquieta que li dificultava acabar molts dels projectes que començava. De seguida se li venia al cap altres idees innovadores i havia d'engegar un nou treball. Es creu que patia un trastorn d'atenció (TDA). També era dislèxic, fet que va influir en la seva manera d'escriure, d'esquerra a dreta.

Una altra cosa que obsessionava Leonardo da Vinci era el cos humà, el qual va estudiar curosament gràcies a disseccionar més de 30 cadàvers entre 1507 i 1513. Ho va documentar tot als seus quaderns de manera detallada escrivint més de 13.000 paraules sobre òrgans, vasos sanguinis, ossos i músculs. En aquest camp és considerat un pioner de l'estudi de l'anatomia humana. Per aquest motiu pintava el cos humà de forma tan realista, evidència que tenim gràcies a 240 dibuixos que han sobreviscut.
 
Dibuixos d'anatomia humana

Aquesta dèria pel cos humà ja li venia de temps enrere. De fet, entre el 1490 i el 1492 havia dibuixat el famós Home de Vitruvi, un home suposadament de proporcions ideals. 

L'Home de Vitruvi

El 1516 Leonardo da Vinci se'n va anar a França, al recer del rei Francesc I, ja que li havia fet algun encàrrec i era un gran admirador seu. Però no tindria temps de gaire cosa. Malalt durant mesos, finalment moriria el 1519 amb 67 anys. Se sap que patia una malaltia crònica que el va desgastar lentament, però no sabem quina. A més de les seves obres, esbossos i dibuixos, ens va deixar més de 6.000 pàgines de diari amb totes les seves reflexions i coneixements.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El feixisme i el nazisme

El "descobriment" d'Amèrica