Introducció

Hola, soc El Gat Saberut (bé, en realitat em dic Marc, però m'agraden molt els gats i sempre m'han dit que soc una mica saberut, per tant...) 

Aquest web té dos propòsits principals:

1️⃣ Explicar-te la història de la humanitat de forma amena i senzilla, amb explicacions de context, mapes i cronologies, evitant un to acadèmic però mantenint el rigor, i tot en català. D'aquesta manera, la història pot ser atraient per a tot tipus de persones, inclosos els més joves.

2️⃣ Omplir-te el cap de curiositats de tota mena.

Pots accedir a les principals fonts aquí.

Tot el contingut el comparteixo també a Twitter.

També soc el creador de Parla Catalana

Vull que sàpigues que tota la informació que et presentaré pot ser susceptible de millores, és a dir, canvis que puguin servir per millorar-ne l'enteniment o aclarir-ne alguns detalls. Si en tens dubtes o suggeriments, contacta amb mi.

HA ARRIBAT L'HORA!

Ara sí estàs preparat per encetar un viatge ple d'aventures i coses curioses al llarg de segles i segles d'història. 

Les divisions històriques que faré servir quan em centri en la història del Pròxim Orient i Europa, i que són les tradicionals, són les següents:

Edat Antiga Des de l'aparició de l'escriptura fins la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, l'any 476.

Edat Mitjana Des del 476 fins l'arribada de Cristòfor Colom a Amèrica, l'any 1492.

Edat Moderna Des del 1492 fins la Revolució Francesa, l'any 1789.

Edat Contemporània Des del 1789 fins l'actualitat.

També trobaràs articles centrats específicament en Àfrica, Amèrica i la resta d'Àsia, on les edats esmentades no es corresponen exactament amb la història d'aquests indrets, ja que els metalls, els coneixements i els avenços no es van escampar de la mateixa manera per tot arreu. En línies generals, els principals focus des d'on es va estendre el "progrés" van ser el Pròxim Orient primer i Europa després, que durant molts segles van estar liderant aquesta cursa. Això sí, cal recordar que l'efecte, teòricament civilitzador d'aquests focus, va ser en molts casos cruel, injust i segurament innecessari. Per això, qualsevol conquesta i colonització mai pot ser defensada i justificada. El comerç i els intercanvis culturals sense ànim de domini podien haver ocasionat resultats molt més interessants i justos que no pas la desfermada persistència en conquerir, matar i explotar altres pobles per a desprès dir que se'ls volia civilitzar.

Deixa't enamorar per la història i que aquest web serveixi perquè en vulguis saber més i més i més.

Endavant, som-hi! 😝

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els romans

El "descobriment" d'Amèrica

L'Epopeia de Guilgameix

El castellà a Catalunya al llarg del temps

Els sumeris