De debò va arribar l'home a la Lluna?

El 20 de juliol del 1969 l'ésser humà va posar per primera vegada a la història els peus a la Lluna. Sens dubte va ser un esdeveniment que va deixar amb un pam de boca mig món. Però, de debò va passar?

❗Toca o clica les imatges per veure-les més definides


La cursa espacial va portar als Estats Units i la Unió Soviètica a invertir enormes quantitats de diners en projectes de conquesta de l'espai. Tot i que els americans van ser els primers en trepitjar la Lluna, són molts els conspiracionistes que ho posen en dubte, fins i tot en ple segle XXI. Repassem els seus principals arguments alhora que els desbaratem.

El coet lunar tenia molt poc combustible

Cert, per la senzilla raó que no en necessitava més, ja que la gravetat a la Lluna és sis vegades menor que a la Terra.

A les fotos no s'hi observa pols suspesa, malgrat que la gravetat és molt menor que a la Terra

Cert, perquè en absència d'atmosfera és impossible que això passi.Els motors del mòdul lunar no escopia flames

Cert, perquè els motors funcionaven amb un combustible anomenat monometilhidrazina, que no necessita oxigen, ja que a l'espai no n'hi ha.

A les fotos hi ondeja la bandera

Fals. Aquest efecte visual es deu al fet que la NASA va col·locar una escaira a la bandera perquè s'aguantés dreta i va fer servir un material que simulava que estigués ondejant.


En una foto hi surt una C en una roca, cosa que fa pensar que era un decorat

La C d'aquesta famosa foto és simplement un tros de fibra que es va colar durant el procés de revelat.


Les petjades dels astronautes que es veuen a les fotos són massa perfectes

Cert, perquè el terra de la Lluna està format per una capa de minerals molt susceptible a qualsevol pressió per causa de la poca gravetat que hi ha.

No es veuen estels a les fotografies

Cert, perquè la brillantor era tan feble que no van quedar impreses a la pel·lícula fotogràfica.El Rover era molt gros per ser transportat al mòdul lunar

Fals, perquè era un vehicle que es plegava i anava adossat a la superfície del mòdul.L`home no ha tornat a trepitjar la Lluna

Fals, ho ha fet en cinc ocasions més.

A més de tot l'esmentat fins ara, cal dir que l'arribada a la Lluna es va produir en una ferotge competència entre els EUA i l'URSS. Els russos en cap moment van posar en dubte la fita històrica dels americans. A sobre, tenim publicades moltíssimes imatges sobre totes les missions que van posar astronautes al terra lunar i que es poden veure aquí. També hi ha fotos on es veu aparells o marques a terra de missions anteriors. I per rematar-ho, des de la primera vegada que l'esser humà va posar els peus a la Lluna, s'ha portat a la Terra gairebé 400 kg de material lunar.


FONTS (les fotos són de la NASA)

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La Guerra dels Segadors

La romanització de Catalunya

Els cavallers medievals

Com es va unificar Alemanya?

Els grecs