Quant temps podem viure sense menjar?

Sens dubte la set és pitjor que la fam, perquè sense aigua només podríem viure uns dies. Però, si venen mal dades, quant temps viuríem sense menjar?


Com és previsible, no tenim experiments que certifiquin els dies que triga una persona a morir de fam, però hi ha casos documentats de persones que van decidir de forma voluntària privar-se d'aliments. Parlem de la vaga de fam.

Una vaga de fam és l'abstinència d'aliments que s'imposa a si mateixa una persona de forma voluntària. D'aquesta manera mostra la seva decisió de morir si no aconsegueix el que pretén. 

L'irlandès Terence Joseph MacSwiney, alcalde de Cork després de l'assassinat del seu predecessor, va morir el 1920 en una presó de Londres després de 73 dies de vaga de fam. Alguns dels seus companys van aguantar fins als 94 dies, moment en què van aturar la vaga encara vius. Protestaven perquè, en plena guerra d'independència d'Irlanda, van ser empresonats per les autoritats britàniques acusats de sedició.

L'octubre del 1929, Bhagat Singh, un socialista indi, va fer una vaga de fam de 116 dies mentre els britànics el tenien a presó. Mahatma Gandhi fins a disset ocasions es va declarar en vaga de fam per lluitar contra el domini britànic sobre el seu país. Les seves protestes duraven entre 7 i 24 dies i l'última, per fomentar la unió entre els hinduistes i musulmans, va finalitzar dotze dies abans de morir. 

A Catalunya, van ser famoses les vagues de fam del senador Lluís Maria Xirinacs. A la dècada dels seixanta i setanta va deixar d'ingerir aliments fins a cinc vegades. Va ser un dels impulsors de l'Assemblea de Catalunya. Durant la seva estada a la presó Model de Barcelona, Xirinacs va estar 42 dies en vaga de fam per reclamar l'amnistia dels presos polítics i els represaliats per haver lluitat contra la dictadura, o simplement per reunir-se per fomentar una ideologia política catalanista. 

La durada general d'aquestes vagues de protesta arreu del món varia entre poques setmanes i al voltant de tres mesos. 

Durant una vaga de fam, per mantenir-se viu el més temps possible cal beure prou i prendre de tant en tant vitamines i minerals. Sense aigua, una persona s'asseca en pocs dies, la circulació de la sang col·lapsa i es produeix la mort. La durada fins a tenir greus conseqüències o la mort dependrà de l'estat general de la persona, del pes i la salut amb què va començar el procés.


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

El feixisme i el nazisme

La religió a l'edat mitjana

Els maies