Curiositats sobre les hienes

La hiena és un animal que té mala fama. Se la titlla de covard, carronyaire i lletja. Però amaguen moltes sorpreses. Som-hi!

Hi ha quatre espècies de hienes: Crocuta crocuta, Hyaena brunnea, Hyaena hyaena i Proteles cristatus. Aquesta última té preferència pels insectes. En pot menjar en una nit fins a 200.000.

Potser en un primer moment sembla que estan emparentats amb els gossos, però no és així. Els seus parents són els gats, perquè pertanyen a la família dels fèlids. Amb tot, una similitud amb els gossos és que tampoc poden grimpar. Si et veus en perill davant una hiena, enfila't a un arbre i estaràs segur.

Crocuta crocuta



Tenen una gran capacitat depredadora i poden perseguir una presa durant quilòmetres. Fins i tot poden acorralar grans felins solitaris, com a lleons, i matar-los. 

La seva constitució física fa que sembli que caminin cap amunt, per què? Perquè les potes davanteres són més llargues que les del darrere. Per això la seva columna vertebral sembla inclinada cap avall, cap a la cua.

Hyaena brunnea

Malgrat la fama de carronyaires, el 70% de la seva dieta són captures pròpies. Per tant, són expertes caçadores de tota mena d'animalots. Poden assolir una velocitat de 65 km/h.

Una cosa molt característica de les hienes és aquesta mena de riure que produeixen en determinades circumstàncies, sobretot quan se senten amenaçades o en perill.

Hyaena hyaena



Podem trobar hienes a l'Àfrica, al Pròxim Orient i al sud d'Àsia. Solen habitar les planes i sabanes i es refugien en coves i caus abandonats.

Les societats són matriarcals i les femelles acostumen a crear lligams molt forts amb les filles en forma de coalició, cosa que consolida la jerarquia. Totes viuen en clans formats per complexos sistemes socials, marques olfactives i rituals de salutació. A més, les femelles solen ser una mica més grosses i força més agressives.

A l'espècie Crocuta crocuta, o hiena tacada, algunes femelles hi tenen una mena de penis que només quan el retreuen poden tenir relacions sexuals. En realitat és un clítoris molt voluminós. L'última paraula, per tant, la tenen elles.

Proteles cristatus



Generalment, són animals nocturns, amb un bon sentit de l'oïda i una gran visió. Cacen en grup, perseguint i aïllant la presa. Quan la maten, sovint es barallen per menjar-ne la millor part. Qui condueix la bandada són les femelles, que poden agrupar fins a 80 membres.

El període de gestació dura uns 110 dies i poden parir de dos a quatre cadells, que són alletats de 12 a 18 mesos, i comencen a menjar carn al voltant dels 5 mesos. Quan tenen un any, els cadells comencen a seguir la seva mare en incursions de caça. Fins aleshores, es queden al cau amb un adult que se n'ocupa.


FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El naixement dels comtats catalans

Els egipcis

Les croades

Introducció a l'edat mitjana

Els cavallers medievals