El web més traduït del món

El web més traduït del món no és un portal tecnològic, ni tampoc governamental. Ni tan sols és la Viquipèdia. El web més traduït és de caràcter religiós i representa una autèntica fita en la història d'internet.

La Viquipèdia està traduïda en més de 300 idiomes, però molt lluny d'ella es troba el web dels testimonis de Jehovà (jw.org/cat), que es pot llegir en més de 1.000 idiomes, entre ells un centenar de llengües de signes. El web rep una mitjana de tres milions de visites al dia.


Des que aquesta religió es va ficar de cap al món digital, els seus recursos i oferta no han parat de créixer. Centenars d'oficines de traducció estan repartides per tot el planeta i acostumen a estar situades al territori de la llengua que han de fer servir en la seva tasca. El nom oficial és Oficina de Traducció Remota (RTO segons les sigles en anglès).

Aquestes oficines estan compostes de milers de voluntaris que reben capacitació per fer la seva feina. A més, compten amb tot el necessari per a, no només traduir publicacions, sinó també vídeos, congressos, etc. La planificació és tan bona que les publicacions que surten periòdicament ho fan alhora en tots els idiomes. L'oficina que s'encarrega del català està ubicada a la ciutat de Mataró, al Maresme.

Aquesta tasca és molt complexa. Quan es tracta d'idiomes amb pocs parlants i rurals, molts voluntaris han d'aprendre la llengua per ajudar els que la tenen com a llengua pròpia i formar els equips de traducció. Com a llengua base usen l'anglès i a partir d'ella es fan les traduccions que pertoquen. És a dir, no es tradueix, per exemple, del castellà al català, sinó sempre de l'anglès. 

La Bíblia en català (la Traducció del Nou Món) es va presentar als Països Catalans el 2 d'abril de 2022. Aquest va ser un esdeveniment molt celebrat per la comunitat. Aquesta edició presenta un llenguatge més proper per a la nostra època. 

L'objectiu dels testimonis de Jehovà és arribar a les persones en la seva llengua de preferència, sigui quina sigui aquesta. Molt del material que tradueixen es pot descarregar. Dins d'aquest material també hi ha una secció de música de diferents estils.

A part del web, també compten amb una aplicació disponible en Android, Windows, iOS i Mac (JW Library) on es troba tot el material separat per seccions. Tant el web com l'aplicació són fàcils d'usar, molt intuïtius, amb un funcionament net, lleuger i sense cap anunci. A més, tenen un canal de difusió (Broadcasting) amb contingut especial.

Però, d'on ha sortit aquesta religió que ho peta al món digital? 

L’actual organització dels testimonis de Jehovà va començar a finals del segle XIX, quan un petit grup d’estudiants de la Bíblia de Pittsburgh, Pennsilvània (EUA), va començar a analitzar metòdicament les Sagrades Escriptures. Es van adonar que les religions que es deien a si mateixes cristianes ensenyaven mentides i van començar a publicar regularment les coses que aprenien a la seva revista Torre de Guaita, entre altres diaris externs.

En un principi, Charles Taze Russell va dirigir l'obra d'educació bíblica, però aquest càrrec va variar al llarg del temps. En 1884 van crear la Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, una societat sense ànima de lucre que va servir com a base legal. A mesura que s'aconseguia un millor enteniment bíblic, el nombre de fidels no deixava d'augmentar, malgrat l'oposició i persecució de molts governs. Durant la Segona Guerra Mundial van ser l'únic col·lectiu perseguit per les seves creences religioses. Als camps de concentració i extermini portaven un triangle porpra com a distintiu. I, el més curiós, van ser els únics que podien quedar lliures si signaven un paper rebutjant la seva fe. La immensa majoria s'hi va negar.


Amb el temps, els testimonis de Jehovà van anar polint les seves creences i la manera d'ensenyar i predicar. Es presenten com a la restauració del cristianisme primitiu, el del primer segle. Segons ells, aquest cristianisme va ser adulterat i barrejat amb doctrines paganes, tal com la Bíblia va profetitzar que passaria. Però, arribat el moment, la veritat quedaria separada de la mentida, i aquest és el seu paper: ensenyar la veritat a les persones de tot el món.

Avui dia l'organització és dirigida principalment pel Consell Rector, que està format per persones de gran experiència i capacitació. També hi ha diferents comitès que supervisen la tasca que fan les sucursals que hi ha per tot el planeta, que són les que supervisen l'obra que fan les congregacions locals. L'engranatge és gairebé perfecte.

Els testimonis de Jehovà tenen la seu mundial a Warwick, Nova York. Entre les seves propietats hi ha estudis de gravació (també fan pel·lícules de temàtica bíblica, entre altres programes), edificis residencials i impremtes per a les publicacions en paper. 

Una cosa que fan, i que molta gent no sap, és oferir ajuda quan passen desastres de qualsevol mena. Per exemple, a Ucraïna es van concentrar fins a 27 comitès d'auxili per donar menjar, medicaments i reparar cases. Tot i que se centren principalment en els seus membres, aquesta ajuda acostuma a arribar a gent de qualsevol religió.

Quina és la quantitat de testimonis de Jehovà que hi ha al planeta? 

Informe del 2022 font
Xifra total de testimonis de Jehovà per tot el món
8.699.048
Congregacions
117.960
Països i territoris on prediquen els testimonis de Jehovà
239

Tot el que fan i aconsegueixen és gràcies a les donacions voluntàries dels seus membres. I quines són les principals creences dels testimonis de Jehovà? Doncs aquí les podeu esbrinar.


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

El feixisme i el nazisme

Els cavallers medievals

Curiositats sobre les serps

Els maies