Els gats a l'antic Egipte

Durant milers anys, gats i humans han compartit la seva vida, tot i que no sempre s'han avingut. Una civilització que va demostrar una gran estima per aquests animals va ser Egipte.


La cultura egípcia era famosa per la seva devoció pels gats. Per exemple, hi havia una branca del govern que controlava que no se n'exportessin a fora del país. Fins i tot alguns funcionaris eren enviats a altres nacions per trobar i retornar gats que havien estat venuts il·legalment. 

Bastet, deessa de la fertilitat i protectora de la llar, era representada habitualment com una gata o com una dona amb cap de gata. Aquesta era una de les deïtats més populars del panteó egipci. També estava lligada a l'amor, l'harmonia i la protecció dels temples.

Com a petit depredador de rosegadors, els gats protegien les sitges de gra en què els egipcis emmagatzemaven les collites, sobretot de blat, recurs vital per a aquest poble de pagesos. També eliminaven factors de risc de greus malalties transmissibles, com la pesta. 

Estàtua de Bastet
Font

Els egipcis es preocupaven tant pels seus gats que podien posar la seva seguretat per sobre de la vida humana i la propietat. Quan una casa s'incendiava, per exemple, estaven més pendents de rescatar els gats que hi havia a dins que de salvar les seves pertinences. 

Quan un gat moria, els més propers a ell s'afaitaven les celles com a mostra de dol profund. Quan les celles tornaven al seu estat natural, el dol finalitzava. Els cossos s'embalsamaven i s'enterraven en recipients sagrats. S'han trobat gats enterrats amb els seus propietaris o a prop d'ells.

Mòmia d'un gat
Font

Una gran mostra de la devoció egípcia pels gats la descobrim a la batalla de Pelúsion, l'any 525 a.n.e., en què Cambises II de Pèrsia va derrotar l'exèrcit del faraó Psamètic III. Els soldats perses van pintar imatges de gats als seus escuts i van portar davant d'ells un bon grapat d'aquests animalons. Els egipcis, amb por de poder fer mal algun gat i desmoralitzats veient la imatge de Bastet als escuts, van rendir-se. Després de la rendició, Cambises va cavalcar triomfant enmig d'ells i els va llançar gats a la cara amb menyspreu.

La meva filla, Viki

Amb tot, cal tenir present que els egipcis no adoraven els gats, només els respectaven summament perquè consideraven que eren representacions de Bastet. Ara bé, els sacerdots sí que podien matar un gat com a sacrifici. Al temple de Bastet, situat a la ciutat de Bubastis, es van trobar 300.000 gats momificats l'any 1890. Era habitual que un egipci demanés als sacerdots sacrificar un gat en honor a aquesta deessa, per demanar-li protecció o per donar-li les gràcies. De fet, n'hi havia una mena de granja per aquest propòsit. Un "guardià dels gats" se n'encarregava, i el seu càrrec era hereditari. En altres indrets també s'han trobat cementiris de gats.

Font: Khaled Desouki (AFP)


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

El feixisme i el nazisme

La religió a l'edat mitjana

Curiositats sobre les serps