Quina és la història de la nina Barbie?

La Barbie es va convertir en una icona de la cultura popular, però què hi ha darrere la seva història?


Ruth Handler, cofundadora de l'empresa de joguines Mattel, observava la seva filla jugar amb nines de paper i va pensar que aquells jocs que activaven la imaginació podia anar més enllà. Volia que una joguina pogués permetre que els nens representessin futures professions. Al mercat hi havia furat, així que li va proposar la idea al seu marit Elliot, el fundador de Mattel.

El 1956, durant un viatge a Alemanya, Ruth va veure en un aparador una nina anomenada Bild Lilli. Li va agradar tant que en va comprar tres, una per a la seva filla i les altres dues per a la seva empresa. La nina tenia l'opció de canviar-li els vestits, que es venien per separat. 

Quan va regressar als Estats Units, el seu marit va retocar el disseny de la nina i li va posar el nom de Barbie, en honor a la seva filla Barbara. El 9 de març de 1959 la Barbie va debutar a la Fira Internacional de la Joguina de Nova York, amb el nom de Barbie Teenage Fashion Model. La primera nina portava un vestit de bany blanc i negre i estava disponible en rossa i morena. L'èxit de la idea no va trigar en arribar.

La nina va continuar evolucionant representant diferents professions i personalitats, a més d'estils de moda. Es van afegir molts complements i personatges secundaris, com el xicot anomenat Ken (1961) o la germana petita Skipper (1964), entre d'altres. La Barbie també incloïa articles com llibres, cosmètics, videojocs i pel·lícules. La seva fama va ser mundial i així va continuar fins als nostres dies.

La Barbie ha tingut una gran influència en la moda i en l'entreteniment i ha sigut objecte de debat en nombroses ocasions. Les controvèrsies sobre el seu físic i la percepció de la bellesa que imposava sempre s'han discutit. Actualment, la nina pot representar més de 200 professions, com la d'astronauta, empresària, arquitecta o directora de cinema. La veritat és que moltes nenes han crescut somien amb feines que veien en la seva nina preferida, sovint feines que encara no eren gaire freqüents en dones.

La manera com la Barbie ha sabut adaptar-se als nous temps ha estat clau per a la seva supervivència com a icona. Sens dubte és la nina que més beneficis ha assolit en la història de les joguines, movent milions de dòlars cada any amb molta facilitat.



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els fenicis

Els maies

Els inques

La religió a l'edat mitjana