Què hi ha darrera dels 'chemtrails'?

Ens estan fumigant, esterilitzant o intenten controlar el clima? Ens volen destruir o salvar? Què són en realitat els 'chemtrails'?


La paraula anglesa chemtrail ve de l'aglutinació de chemical trail, que significa 'rastre químic'. Aquests deixants que són visibles amb el pas d'un avió han generat nombroses hipòtesis de conspiracions. Hi ha qui defensa que formen part d'un pla per modificar el clima, provocar malalties, controlar la natalitat o directament acabar amb la humanitat. Tal com passa amb les creences dels terraplanistes, ens trobem davant d'una bola sense cap fonament.

Els deixants dels avions apareixen simplement per la condensació de l'aigua. És a dir, els 'chemtrails' són núvols en forma de línia compostos per partícules de gel que són visibles darrere dels motors de qualsevol aeronau. Aquests deixants han estat comuns des del començament de l'aviació. Són senzillament això: núvols de gel.

Els motors dels avions emeten diferents gasos, entre ells vapor d'aigua i sofre, que són els més importants per produir la condensació de l'aire. Quan aquests gasos es barregen amb l'aire i humitat de l'atmosfera, és quan es poden generar aquests deixants. 

Segons la temperatura de l'aire i la humitat, aquests rastres es veuran o no. Si la humitat és baixa, desapareixeran ràpidament, mentre que, si la humitat és alta, trigaran més a esvair-se. Alguns deixants es poden fer molt amples o ser visibles durant hores.

Un cop tenim clar que darrere dels 'chemtrails' no hi ha cap conspiració, cal explicar que sí que existeix la modificació artificial del clima. Aquestes activitats estan molt regulades, tenen pressupostos públics i es fan en comptades ocasions. A part d'això, són tècniques que no necessitem cap aeronau.

A vegades, el que es vol fer és generar núvols perquè plogui més o evitar que una tempesta faci caure pedra i malmeti les collites. També hi ha projectes en alguns països per incrementar la quantitat de neu. 

A l'estat espanyol només s'ha intentat modificar el clima en algunes regions, com Múrcia, Aragó i Madrid. Davant del risc de tempesta, s'ha cremat a la superfície una combinació d'acetona i iodur de plata i s'ha dirigit el gas resultant cap als núvols. Aquest gas pot evitar la calamarsa o una pedregada i aconseguir que tan sols caigui aigua en forma de pluja. Aquestes modificacions són de curt abast i, si funcionen, només ho fan durant unes hores en una petita zona. 



Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Holanda o Països Baixos?

Història de Catalunya

Els celtes

Curiositats sobre les aranyes

Què trobaràs en aquest web?

La romanització de Catalunya