La relació entre la Xina i Taiwan

La relació entre aquests dos països fa temps que és delicada i, sobretot, confusa per aquells que tenen una perspectiva llunyana i aliena a les dinàmiques d'aquesta regió de l'Àsia. Per això, repassarem l'origen dels vincles entre tots dos i com ha anat la cosa al llarg de la història.

Mapa neerlandès de Formosa, creat per Johannes Vinckeboons, cap al 1665
Font 

Fins al segle XV de la nostra era, Taiwan, coneguda a Europa en aquella època pel nom portuguès de Formosa, estava habitada per gent malaiopolinèsia. Formaven a l'illa societats agrícoles poc desenvolupades i sense llenguatge escrit. 

La dinastia Qing, creada el 1636 per Aisin Giorio Nurhaci de Manxúria, va prendre el control de la Xina a partir de 1644, que fins aleshores estava sota el poder de la dinastia Ming, l'última dinastia realment xinesa (de l'ètnia han). El 1644 cauria Pequín en mans dels manxús. 

Durant un breu espai de temps, neerlandesos i castellans van controlar parts de l'illa de Formosa, els primers el sud i els segons el nord. Però els abusos sobre la població nativa van ocasionar revoltes.

Zheng Xenggong, un líder militar japonès de família pirata i lleial a la dinastia Ming de la Xina, va aconseguir amb els seus seguidors alliberar l'illa del colonialisme europeu. Hi va crear el Regne de Tungning el 1662, que va durar fins al 1683.

Les conquestes dels Quing van continuar mentre que el principal reducte rebel era el Regne de Tungning, fidel a la dinastia Ming. Finalment, el 1683 tot el territori xinès va quedar pacificat i dominat, inclosa Taiwan. 

La dinastia Quing estava formada per manxús, de la branca lingüística dels tungusos. Actualment, són una nacionalitat reconeguda per la Xina amb més de 10 milions de persones, però estan totalment assimilats i la seva llengua està gairebé extinta. 

Els Quing va administrar Taiwan fins al 1895 i durante aquest temps va rebre de forma continuada migrants xinesos. Arran de la Primera Guerra Xino-japonesa (1894-1895), que pretenia el control de la península de Corea i que va perdre la Xina, l'illa va passar al domini japonès. 

El 1912 la dinastia Quing va ser enderrocada gràcies a la Revolució Xinhai, que va ocasionar el naixement de la República de la Xina. Aquest esdeveniment posava fi a dos mil·lennis d'imperi en mans de diverses dinasties. Però la nova república les passaria magres per tirar endavant. A partir de 1927, la Xina va estar immersa en una guerra civil entre les forces governamentals i els comunistes emergents. A sobre, deu anys després el Japó envaïa la Xina i començava la Segona Guerra Xino-japonesa. 

Els embolics van continuar amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial. El Japó en va sortir perdedor, fet que el va fer perdre també el conflicte que tenia amb els xinesos, i Taiwan un altre cop va passar a mans de la Xina. Posteriorment, la Xina revifaria la seva guerra civil i, l'any 1949, les forces governamentals de Xiang Kai-shek van perdre definitivament contra els comunistes de Mao Zedong. Així naixia la República Popular de la Xina, que avui dia encara resisteix. 

Xiang Kai-shek i els seus fidels van fugir a Taiwan, des d'on van governar les següents dècades l'autoproclamada República de la Xina. Per tant, ens trobem amb dues Xines que reclamen ser la Xina autèntica i legítima. 

Xiang Kai-shek hi va haver d'imposar una dictadura, que estovaria el seu fill Xiang Xing-kuo. El procés de democratització s'obriria pas a l'illa. El president Lee Teng-hui, que va exercir el càrrec entre el 1988 i el 2000, va liderar els canvis constitucionals que van facilitar l'apertura política del país i la seva consolidació democràtica. 

Tot i la tensió entre la Xina i Taiwan, l'any 1991 va acabar oficialment la guerra entre ells. Pequín insisteix que l'illa li pertany i Taipei (capital de Taiwan) defensa la seva autonomia i independència. La Xina diu que està compromesa amb la reunificació, per la força si cal. 

La capital de Taiwan, Taipei, vista de nit
Font

Actualment, només un grapat de països reconeixen la sobirania de Taiwan de manera oficial per culpa de les pressions i jocs estratègics de Pequín. D'altres, ho fan de portes endins i hi tenen relacions comercials i econòmiques molt importants. 

Taiwan es troba a uns 120 km de la Xina continental i forma part de l'anomenada 'primera cadena d'illes'. Aquest grup d'illes són aliats dels Estats Units i representen un greu problema per a Pequín, que diu sentir-se envoltada d'enemics. En realitat, tot i l'estatus complex que tenen els taiwanesos, conserven totes les característiques d'un estat independent, fins i tot amb un exèrcit propi.

Avui dia l'economia taiwanesa és de vital importància. Bona part dels dispositius electrònics que usem cada dia al món contenen xips fabricats a l'illa. Tan sols una companyia (la TSMC) controla una part molt important del mercat mundial d'aquesta indústria. Una guerra seria tremendament perjudicial per a la Xina, els Estats Units i el món sencer.

El futur de Taiwan és incert, i només ens queda esperar per veure quins són els plans de la Xina i quins mitjans interns i externs tindrà l'illa per defensar-se'n, si cal.


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

El feixisme i el nazisme

La religió a l'edat mitjana

Els maies