Poques vegades un somriure és de felicitat

Segons un estudi de la Universitat de San Francisco, existeixen 19 tipus de somriures, però només 6 són per causa de la felicitat, la diversió o la satisfacció. La resta van acompanyats de dolor, vergonya, incomoditat, por o tristor. A vegades, pot tenir a veure més amb com volem mostrar-nos que no pas a la genuïnitat del gest.

Amb un somriure podem mostrar amabilitat o intentar manipular algú. Quan posem per a una foto, el somriure és fals, i també podria ser un gest de submissió en un moment concret de la vida. Quan el somriure és trist, es manifesta com una mostra de resignació o de capacitat de suportar qualsevol escull. També podem demostrar menysteniment amb un somriure, i la vergonya o incomoditat d'un moment ens pot fer somriure alhora que ens pugen els colors. A més, amb aquest gest podem transmetre malícia o, en alguns casos, coqueteria.


Ara bé, en els primers moments de la fotografia, la cara de la gent sempre era més aviat seriosa, melancòlica, pensativa. Ningú posava somrient davant de les càmeres. Per què? 


En primer lloc, era per causa de la tecnologia. La foto no era instantània i era més fàcil quedar-se durant minuts amb aspecte seriós que no pas somrient. De la mateixa manera, els retrats pintats, comuns fins aleshores, també eren amb un posat seriós per facilitar la feina del pintor i aparentar ser important i assenyat. Per altra banda, en alguns indrets europeus, posar mostrant les dents s'associava a la immaduresa, la informalitat, la bogeria o l'alcoholisme, com era el cas de Londres, per exemple. Les persones que tenien el privilegi de fer-se una foto, a més, ho veien com un moment molt significatiu, com una experiència única en la vida. Així va ser especialment durant el segle XIX. En els sectors més pobres, aquesta actitud envers la fotografia va continuar temps després que fos una pràctica habitual i més senzilla en la vida de famosos i rics. Potser per tot plegat les fotografies antigues acostumen a ser més commovedores, més especials, però a vegades també més esgarrifoses.


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

El feixisme i el nazisme

Els cavallers medievals

Curiositats sobre les serps

Els maies