Els 10 volcans més perillosos del planeta

Al món hi ha 1.356 volcans que es consideren actius, uns 2.000 si comptem també els inactius. En els darrers 10.000 anys, es creu que hi han hagut 866 erupcions. Els volcans més perillosos són aquells que poden ocasionar conseqüències més dràstiques davant d'una intensa erupció. 

Tot i que se n'han fet diverses llistes dels més amenaçadors, un equip d'experts de la Universitat de Manchester ha fet un llistat dels 10 més perillosos. El seu objectiu és intentar destacar aquells volcans que no s'estudien gaire, però que poden suposar una gran amenaça per a l'estabilitat regional i mundial, en cas d'erupció. Són volcans que en els propers 100 anys poden entrar en erupció i que corren el risc de causar la mort d'un milió de persones o més. Tot seguit els comentarem una mica.

Iwo Jima (Japó)

El Mont Suribatxi
Font


Iwo Jima és una illa volcànica plana, on només sobresurt el Mont Suribatxi, de 166 metres d'alçada. Es troba a uns 1.200 km de Tòquio. L'única ocupació humana és una base marítima japonesa. Iwo Jima és famosa per la batalla entre japonesos i estatunidencs entre el 19 de febrer i el 26 de març del 1945, en el marc de la Segona Guerra Mundial. A sota de l'illa, una cambra de magma creix contínuament. L'erupció del volcà podria provocar un tsunami de 25 metres d'alçada i afectaria el sud del Japó i part de la Xina, incloses les ciutats de Xangai i Hong Kong. Per arribar-hi es necessita un permís especial o formar part de visites guiades que es permeten de tant en tant.
 
Apoyeque (Nicaragua)

L'Apoyeque és el de l'esquerra
Font


El tenim situat a Nicaragua, a la península de Chiltepe, dins del llac de Managua. Una erupció afectaria greument la capital, del mateix nom que el llac, amb dos milions d'habitants. El volcà es pot visitar i fins i tot es pot arribar al cim, vora el cràter, que té 2,8 km d’amplada i 400 m de profunditat. 

Camps Flegreus (Itàlia)

A baix, a la dreta, s'observa el port de Nàpols
Font


Són una àrea volcànica de 13 km d'amplada al nord-oest de Nàpols i a 10 km del famós Vesuvi. Aquesta zona conté un paisatge ple de nombrosos cons, cràters, fonts calentes i fumaroles. En cas d'esclatar, Nàpols seria la principal afectada, que tot just es troba enmig d'aquestes dues bèsties.

Mont Aso (Japó)

Aquesta muntanya té una circumferència d'uns 120 km, 27 km de nord a sud i 16 km d’est a oest. És el volcà més gran de Japó i, en realitat, consta de cinc cims. En un d'ells, el Nakadake (de 1.506 m d'alçada), hi ha un cràter que ha entrat en erupció diverses vegades en les darreres dècades, però sense arribar a una supererupció, encara. Fa 600 m de diàmetre, 130 m de profunditat i 4 km de circumferència. Les terres del Mont Aso estan habitades i es fan servir per a la cria de bestiar boví i la fabricació de lactis. En cas de rebentar, les ciutats més afectades serien Kumamoto i Nagasaki. 

Cinturó Volcànic Transmexicà (Mèxic)

Mont Orizaba
Font

També conegut com a Eix Volcànic Transversal o serralada Neo-Volcànica. Parlem d'una cadena de volcans que s'estén 900 km d'est a oest en la regió central de Mèxic. El seu cim més alt, que és també el més alt de Mèxic, és l'Orizaba, amb 5.610 m, també conegut com a Citlatépetl, que en nàhuatl significa muntanya de l'Estrella. Una erupció en aquesta cadena volcànica seria devastadora per a la Ciutat de Mèxic.

Mont Agung (Indonèsia)

Font

Amb una alçada de 3.142 m, és el punt més alt de Bali. El seu cràter té uns 800 m de diàmetre i ha expulsat lava i cendres en diverses ocasions en els darrers anys. Per a la gent local, és el Mont Meru, una muntanya mítica i sagrada de diverses cultures que representa l'eix central de l'univers. Si despertés amb mala llet, sens dubte Bali podria ser ensorrada.

Mont Camerun (o Mongo ma Ndemi) (Camerun)

Amb el nom nadiu de Mongo ma Ndemi (Muntanya de Grandesa), aquest volcà es troba a prop del golf de Guinea i té 4.040 m d'alçada. Pertany a l'anomenada Línia Volcànica del Camerun, que, tot i que comença terra endins, inclou algunes illes, cosa que la fa inusual. Al llarg del temps s'ha despertat sovint amb una intensitat feble o moderada. Les ciutats de Buea i Douala serien les primeres víctimes d'una erupció important, amb gairebé tres milions d'habitants entre totes dues.

Taal (Filipines)

Font

El Taal és força curiós. Aquest volcà es troba dins d'una illa i, alhora, dins del cràter hi ha una illa, també. Aquesta curiositat l'ha fet formar part del Llibre Guinness dels Rècords. Des de 1572 ha entrat en erupció 33 vegades, per tant, els ensurts són freqüents A només 50 km es troba la capital, Manila. Taal és una paraula de l'idioma tagalog, que significa veritable, genuí i pur. L'illa principal té uns 23 km² i conté fins a 43 cons i cràters. 

Mayon (Filipines)

Font

Sense anar gaire lluny, a 330 km al sud-est de Manila, hi ha el Mayon, que ha entrat en erupció al voltant de 50 vegades els últims 400 anys i se'l coneix com el con perfecte. Amb 1462 m d'alçada, és el volcà més actiu de Filipines i es considera el més ben format del món per causa de la simetria del seu con. El seu cràter té uns 250 m de diàmetre. Legazpi, amb 200.000 habitants, seria destrossada per una erupció de les grosses, a més de nombroses poblacions del voltant.

Gunung Kelud (Indonèsia)

Font

Situat a l'illa de Java, aquest volcà s'ha despertat més de 30 cops des de l'any 1000. Durant l'època de pluges, el seu cràter s'omple d'aigua. La ciutat de Malang, amb 800.000 habitants, seria la primera en rebre l'impacte d'una erupció potent.

I MÉS ENLLÀ

Com heu vist, el perill d'erupcions de les grosses és real. Però no només trobem volcans al nostre planeta. A Mart, per exemple, hi ha el Mont Olimp, amb una alçada de 27.000 metres sobre el nivell mitjà de la seva superfície i 600 km de base. Aquest és el volcà més gran del sistema solar. Sens dubte una bèstia grossa! Té un diàmetre de 60 km i una profunditat de 3.000 m, amb diversos cràters sobreposats. Es creu que és tan gros perquè a Mart no hi ha processos tectònics de plaques. Però també se sap que hi ha volcans en altres planetes, com Júpiter, Venus o Saturn.


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

El feixisme i el nazisme

Els cavallers medievals

Curiositats sobre les serps

Els maies