La higiene a l'edat mitjana

Sempre s'ha dit que a l'edat mitjana la gent era molt porca i no es banyava. Què hi ha de cert en tot això? 

Bé, a l'edat mitjana no hi havia la higiene d'avui dia, esclar, però tampoc eren tan bruts com a vegades es diu. Posem-hi una mica de seny.

A vegades s'ha dit que els casaments es feien al juny perquè al maig es produïa el primer bany de l'any i així s'aprofitava que l'olor encara no era massa desagradable. Això no és cert! Un casament podia tenir lloc en qualsevol època de l'any. A més, durant l'any la gent es banyava sovint.

Els metges recomanaven banyar-se, fins i tot per curar malalties com els refredats, i deien que era bo rentar-se bé els cabells amb aigua i herbes medicinals un cop cada tres setmanes, si més no. També es recomanava tenir un recipient amb aigua per rentar-se la cara i les mans cada matí. Les famílies reials, els cortesans i els nobles tenien més fàcil gaudir de banys de tant en tant, fins i tot de forma privada, però el poble no era tan afortunat. Tot i que a les grans ciutats hi havien banys públics i el sabó ja es feia servir a tot arreu des del segle IX, s'associava el bany a la immoralitat sexual, i no sense raó.

Recreació d'una família benestant medieval

La clau de tot plegat és que els banys públics servien de temptació, perquè s'hi banyaven tant homes com dones, tots junts, i en alguna ocasió la cosa acabava d'aquella manera com t'imagines. Aquests llocs van agafar ràpidament mala fama i l'obsessió religiosa va fer la resta. Si la neteja resultava un plaer carnal, doncs calia evitar-la. Aquesta idea va ser portada a l'extrem per fanàtics que eren capaços de viure amb polls i puces expressament, perquè així demostraven la seva puresa carnal davant de Déu, com una mena de martiri. 

Això sí, qui vivia a prop d'un riu no tenia problema d'anar-hi i fer la remullada. De fet, també cal dir que la gent solia rentar-se la roba. Els pobres potser només tenien una muda, però quan podien la rentaven. Si n'aconseguien una altra, les intercanviaven. Les dones acostumaven a ser les responsables de rentar la roba en rius o safarejos, tal i com es feia en molts pobles de casa nostra fins fa no gaire.

Per tant, podem dir que els europeus de l'edat mitjana eren conscients del valor de la higiene, tot i que no al nivell d'avui dia. Si n'hi havia que refusaven banyar-se, era més per fanatisme religiós que per una simple manca de consciència, o per por a les xafarderies. I això podia incloure alguns reis, monjos o qualsevol pelacanyes que tingués aquesta dèria al cap. 

Cada cop hi ha més idees sobre l'edat mitjana que s'estan polint per tal de tenir un punt de vista més equilibrat sobre aquesta època. Comparteix aquest article amb qui vulguis i fes-ne divulgació!

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El "descobriment" d'Amèrica

Els maies

La Guerra dels Segadors