Curiositats curtes (tongada 4)

Curiositats curtes de tota mena!

La probabilitat que et caigui un llamp és d'1 entre 3.000.000. Doncs Roy Sullivan va patir l'impacte de set llamps entre 1942 i 1977, mentre treballava de guarda forestal. Un rècord registrat al Guinness. 

Curiosament, divendres és el dia de la setmana que més vegades ha coincidit amb el dia 13 al llarg de la història. Segons el calendari gregorià, cada 4.800 mesos el dia 13 ha caigut 688 vegades en divendres, davant de 685 en dilluns o dimarts, per exemple.

Els Batallons Disciplinaris estaven formats per represaliats que durant el franquisme, i en condicions d'esclavitud, es dedicaven a la construcció d'infraestructures. El Pont de l'aigua i el Mercat del Lleó de Girona en són un exemple.

Tota la població del planeta cabria a l’illa de Mallorca. I totes les construccions humanes (ciutats, pobles i infraestructures) només ocupen un 1% de la superfície terrestre. Segons Our World in Data, cabrien totes juntes en un sol país: Líbia.

Entre els anys 2000 i 2020 es van donar de baixa un total de 750.000 línies de telèfon fix a Espanya mentre que cada dia es donaven d'alta 800 línies de telèfon mòbil.

En termes epidemiològics, s'estima que més de 1,5 milions de persones moren cada any per infeccions de fongs. És una xifra superior a la provocada per la tuberculosi o la malària.

Uns 38 milions de persones pateixen VIH al món. El 70% viu a l'Àfrica.

El 2019 van morir arreu del món 6 milions de persones per culpa de la resistència als antibiòtics. La magnitud de la tragèdia es veu comparant aquestes dades amb el nombre de víctimes (aquell mateix any) de sida (869.000) o de malària (640.000).

Durant el 2022, al sud-oest d'Europa es van cremar 470.000 hectàrees, el triple que la mitjana. Lamentablement, el que ara és excepcional seran les condicions habituals cap al 2035.

El sabir era la llengua vehicular de mariners i mercaders europeus, turcs i àrabs als ports de la Mediterrània des del segle XI fins a mitjan segle XIX. Va ser una llengua creada per facilitar la comunicació entre tots ells. Tenia una gran influència del català.

Aproximadament el 60 per cent dels llacs del món són al Canadà. El nombre de llacs de més de 3 quilòmetres quadrats segons el que declara el Govern del Canadà és de 31.752, mentre que el nombre de llacs de més de 100 quilòmetres quadrats és de 561.

Es calcula que més de 5.000 tones de brossa espacial han sobreviscut la reentrada a l’atmosfera i han arribat a la superfície del planeta en els més de 40 anys de l’exploració espacial. Sabem que actualment hi ha més 100 tones de brossa en òrbita.

Entre 25 i 30 dones renuncien legalment cada any a quedar-se amb el seu nadó, una xifra que en els darrers anys es manté estable i força lluny de les que hi havia cap a mitjans de la dècada passada, època en què n'hi havia el doble.

Un NEO és un objecte proper a la Terra (Near Earth Object), com un asteroide, cometa o meteoroide. Es creu que n'hi ha 900 de més d'1 km de diàmetre, 25.000 de més de 140 m, entre 200.000 i 300.000 d'uns 50 m i de més petits n'hi ha entre 5 i 10 milions. 

A Sudbury, província d'Ontario (Canadà), hi ha el laboratori subterrani més profund del món, a més de 2 km sota terra. Aquest laboratori es diu SNOLAB i les seves condicions permeten que sigui el lloc ideal per estudiar els neutrins, la matèria fosca i les supernoves.

El sucre necessita només sis dècimes de segon per estimular el centre de plaer cerebral des que la dolçor toca la punta de la llengua fins que arriba al cervell. Per això té una capacitat d’addicció tan gran, perquè el temps que triga a excitar el cervell és mínim.

A l'antiga Roma un de cada 11 nens naixia mort i la meitat no arribava als deu anys. Però una vegada superada aquesta edat, un romà podia viure tranquil·lament fins als 50 o 60. I si tenia diners i bona salut, podia assolir els 70 o els 80 anys.

Un estudi publicat a la revista Environment International al març del 2022 va trobar microplàstics en mostres de sang del 80% de les persones analitzades.

Alguns emojis es relacionen de manera unànime amb una única emoció, com 🙁 (tristesa). Per contra, emojis com 😬 es relacionen amb catorze emocions diferents.

Entre les obligacions que hi ha al Canadà per llei hi ha que entre el 35% i el 50% de les cançons que s'escolten a les ràdios siguin canadenques.

El 28% de la població del Japó té més de 65 anys, una quantitat només superada pel Principat de Mònaco.

Un conjunt d'estudis publicats al Journal of Applied Psychology no ha aconseguit trobar proves que el cànnabis tingui efectes que augmentin la creativitat, però si ha demostrat que els consumidors creuen que són més creatius.

Els bacteris resistents als antibiòtics ja causen 4.000 morts anuals a l'estat espanyol, quatre vegades més que els morts per accident de trànsit, 33.000 a Europa i 35.000 als EUA.

Al voltant de l'any 1000, i durant la resta de l’edat mitjana (del segle XI al XV), la llengua popular de Barcelona, de Montpeller, de Tolosa, de Marsella o de Niça era pràcticament la mateixa.

A Hongria es veu malament brindar amb cervesa. Es veu que recorda als austríacs que ho feien cada cop que els guanyaven al camp de batalla, ja que els hongaresos lluitaven per independitzar-se'n.

El càncer és responsable d'aproximadament el 50% de les morts naturals a gossos; un percentatge molt més gran que el dels humans, que està al voltant del 25%.

Uns 50.000 presoners s'han allistat des de l'estiu al grup de mercenaris Wagner per lluitar a Ucraïna, una xifra que suposa el 10% de la població reclusa de Rússia, segons Rússia Behind Bars, un grup no governamental que supervisa les condicions de les presons russes.

Els investigadors han descobert que els taurons de Groenlàndia es troben entre les espècies més antigues que hi ha al planeta. Poden viure fins a 500 anys.

Una de cada cinc persones menors de 25 anys al món és de l'Índia i el 47% dels indis tenen menys de 25 anys.

Entre 1580 i 1680, prop de 850.000 europeus blancs van viure com a esclaus a la costa del nord d'Àfrica. Eren capturats per corsaris otomans i pirates berberiscos, que saquejaven acuradament les costes europees.

Diane de Poitiers, amant del rei francès Enric II, prenia or líquid per preservar la seva bellesa. Es creu que això la va matar. L'anàlisi de restes de cabells indiquen alta concentració d'or i era coneguda per la seva extrema pal·lidesa, símptoma d'una intoxicació crònica per or.

A l'hivern de 1450, una bandada de llops va matar 40 persones al centre de París. Els llops van ser capturats i apedregats fins a la mort al capdavant de la Catedral de Nôtre Dame.

Quan recordem una cosa del passat, en realitat estem recordant la darrera vegada que la van recordar. Per això, com menys pensem en un fet passat més feble es tornarà el seu record. I com més hi pensem més fort es mantindrà.

Els records es poden distorsionar amb el temps sense voler-ho. Això significa que tots tenim alguns records que són falsos.

El Japó està format per més de 6.800 illes. Les principals són Honshu, Hokkaido, Kyushu y Shikoku, que representen més del 97% de la superfície total del país.

El carrer Baldwin Street de Dunedin (Nova Zelanda) és el més costerut del món, amb un desnivell del 35%.

A la regió de Núbia (Sudan) hi ha 255 piràmides, el doble que a Egipte. Això és perquè la dinastia XXV de faraons nubis van haver de fugir al seu país d'origen, on van fundar el Regne de Cuix incorporant-hi la cultura egípcia.

Només hi ha dos països on no trobaràs Coca-Cola: Corea del Nord des de 1950 i Cuba des de 1962. Això es deu a l'embargament econòmic dels EUA. 

Tsutomu Yamaguchi es trobava a Hiroshima per negocis quan hi va caure la bomba atòmica el 6 d'agost de 1945. Amb cremades a la cara i les extremitats, va tornar a casa seva, a Nagasaki, que tres dies després patiria una altra bomba. Tsutomu també en sortiria viu.

Tot i que les nostres vastes zones urbanes i la tecnologia punta fan la impressió que som l'espècie dominant a la Terra, en realitat només som una de les 8,7 milions d'espècies que es calcula que comparteixen el planeta.

Al segle XIX encara es feien servir tractaments que contenien morfina, fins i tot per a nens en forma de xarop per calmar el dolor quan sortien les dents. Com a analgèsic funcionava, però era molt addictiu i potencialment mortal. 

Descobert el 1939, la Macrophina microstoma és l'única espècie del seu gènere. Té el cap transparent (que es desfà si el treus a la superfície) i viu a una profunditat de 600/800 metres.

Quan McDonald's va obrir per primera vegada a La Paz (Bolívia) el 1997, se'l va rebre amb molta expectació i amb llargues files de gent per entrar-hi. Només uns anys després, el 2002, la cadena de menjar ràpid va tancar definitivament els seus vuit restaurants al país. Els bolivians són uns fanàtics del menjar local.

La cascada més alta del món, el Salto Ángel, també coneguda pel seu nom indígena Kerepakupai Merú, es troba a Sud-amèrica. Aquesta cascada de 979 metres d'alçada es troba al Parc Nacional Canaima de Veneçuela, que forma part del Patrimoni Mundial de la Unesco.

Durant la dècada de 1950, es va construir Brasília, una nova capital per a Brasil amb forma d'avió. Les seves ales es van construir per albergar els buròcrates, mentre que el fuselatge es va dedicar al funcionament de diversos ministeris. 

Durant l'edat moderna, la majoria de persones que vivien a les ciutats havien de desplaçar-se a peu. A París, el francès Blaise Pascal (1623-1662) va crear el primer sistema de transport públic. Pascal va desenvolupar un sistema de transport urbà de carruatges amb itineraris fixos, tarifes i horaris regulars.

La universitat més antiga d'Europa es troba a Itàlia, concretament a Bolonya, i va ser fundada l'any 1088.

Els avions no poden tenir les finestres quadrades perquè les cantonades pronunciades no suporten la pressió i tendeixen a esquerdar-se, fet que provocaria greus accidents.

Els astronautes sempre vesteixen de blanc per protegir-se, ja que així poden reflectir millor la radiació solar. També poden ser més visibles en la foscor de l'espai. 

Els ronyons humans són capaços de filtrar 200 litres de sang cada dia, fita que aconsegueixen generant només 2 litres de rebuig i excés d'aigua que es converteixen en orina.


FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El feixisme i el nazisme

Curiositats sobre les serps