Curiositats curtes (tongada 1)

Curiositats curtes de tota mena!

La durada de l'any solar segons els maies era de 365,2420 dies, més precisa que els 365,2425 del calendari gregorià fet servit a Europa en la mateixa època.

Durant el segle XIX, en plena revolució industrial, la vida dels esquerrans era traumàtica. Les fàbriques i el model escolar estaven planificats per a dretans. Tothom els veia com a maldestres i estúpids.

Investigadors de la Universitat de Cambridge han fet un completíssim estudi sobre la microbiota que pobla la nostra llengua i els seus resultats són sorprenents. No t'has de preocupar, però la teva boca és la llar de més de 750 espècies diferents de microbis.

La ciutat subterrània excavada més gran és Derinkuyu, Turquia. Es troba a 85m sota la superfície, amb 18 nivells de túnels i una capacitat de més de 20.000 habitants. Els frigis van ser els seus principals constructors fa + de 2.000 anys. 

L’aigua reflecteix la llum solar i augmenta la quantitat de radiació UV que es rep. Això vol dir que la radiació UV arriba directament del sol i indirectament a través d’aquesta reflexió, i per tant, és més fàcil cremar-se dins l’aigua que a l’exterior.

Al Perú hi ha al voltant de 3000 varietats de patates. A partir d'aquest nombre es deriven tres categories de patata peruana: blanca, groga i nativa. La diferència entre cadascuna rau en el seu ús.

El 2021 Corea del Sud va tornar a registrar la taxa de natalitat més baixa del món, ja que l'Oficina Nacional d'Estadística amb prou feines va comptabilitzar el naixement de 260.600 nens, 11.800 menys que l'any anterior, amb 0,81 nens per parella.

Actualment, la majoria de monuments franquistes s’amaguen en magatzems, si bé a Catalunya continuen existint 1.591 elements de simbologia franquista, la majoria són plaques d’habitatge a l’espai públic. 

A qualsevol racó del planeta la possibilitat de trobar el nostre “doble”, algú que s’assembli tant a nosaltres que ens faci indistingibles a simple vista, és “notablement alta”. Així ho assenyala un nou estudi publicat a la revista Cell Reports liderat per Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC)

Al llarg del segle XV, l'Església Catòlica Romana va promulgar una sèrie d'edictes coneguts com a butlles papals, en què els papes van donar a les nacions el dret de prendre el control d'altres terres, sotmetre la gent que ja hi vivia i convertir-la al cristianisme.

Felix Hoffmann va ser un farmacèutic alemany que el 1897 va obtenir de forma pura l'àcid acetilsalicílic, fins aleshores fabricat amb impureses i comercialitzat a partir del 6 de març del 1899 amb el nom d'Aspirina per la firma farmacèutica Bayer.

Estudis actuals estimen que la mortífera soca de virus de 1918 i 1919, anomenada Grip Espanyola (perquè Espanya va ser el primer país en informar-ne), va acabar amb la vida de 100 milions de persones a tot el món.

De les més de 6.000 llengües que hi ha al món, més del 90% no tenen un sistema d'escriptura. Només persisteixen de manera oral.

L'Ever Ace, construït per Samsung per a Evergreen Marine, és el vaixell portacontenidors més gran del planeta. És capaç de transportar 23.992 unitats. El vaixell té 400 metres de llarg i 61,5 d'ample.

Al Japó, la persona més gran és actualment Fusa Tatsumi, de 115 anys. Segons dades del Banc Mundial, el país del sol naixent compta amb la població envellida més gran del planeta, amb un 28% dels seus 125 milions d'habitants amb 65 anys o més.

Cada peu té 33 articulacions i 19 músculs que permeten una àmplia gamma de moviments gràcies als 26 ossos que formen l'esquelet del peu. Tot i això, molts d'aquests ossos segueixen sent cartílag durant la infància, i només es converteixen en os amb el pas dels anys.

Doncs resulta que les dones parpellegen més que els homes. Les dones parpellegen aproximadament 19 vegades per minut, mentre que els homes parpellegen unes 11 vegades per minut. 

Quan naixem, la majoria del nostre esquelet es compon d'un material flexible anomenat 'cartílag', el mateix material del qual estan fetes les nostres orelles. Posteriorment s'endureix fins a convertir-se en teixit ossi. Per això els nadons són tan tous.

Igual que les empremtes dactilars, cadascun dels éssers humans tenen empremtes úniques a la llengua. Això és per l'exclusiva distribució de les papil·les gustatives. Es creu que les persones produeixen entre 1 i 2 litres de saliva al dia.

L'Everest es diu Sagarmatha ('davant del cel') en nepalí i Chomolungma ('mare de l'univers') en tibetà. Abans d'Everest, els estrangers l'anomenaven Pic XV. Es triga uns 40 dies en arribar al cim.

Els taïnos van ser el primer poble a contactar amb Colom. Habitaven la majoria d'illes caribenyes. Per causa del maltractament i les malalties, la població va baixar ràpidament i va ser declarada extinta poc després de 1565, quan els pocs que hi quedaven eren mestissos.

T'has preguntat mai quins colors de cabell són els més comuns? 
🔹Negre >74% de la població
🔹Castany mitjà o clar > 23% de la població
🔹Ros > 2% de la població
🔹Pèl-roig > 1% de la població 
Colors naturals, esclar! 

S'estima que cada any acaben a l'oceà uns 8 milions de tones de residus plàstics, els residus més comuns dels oceans. Es calcula també que entre un 15 i un 30% de tot aquest plàstic són fragments de menys de cinc mil·límetres, cosa que comunament s'anomena 'microplàstic'.

El 95% dels oceans estan sense explorar. És impossible saber el nombre d'espècies que hi viuen, ni tan sols de forma aproximada. Però de les que coneixem hi ha un clar retrocés en quantitat i varietat per culpa de la contaminació i la pesca massiva, entre altres factors humans. 

Els llibres de butxaca van ser un invent d'Allen Lane, distribuïts per la seva editorial, Penguin Books, l'any 1935. Els autors dels primers exemplars van ser Ernest Hemingway, André Maurois y Agatha Christie. Va ser un èxit total.

Revlon va ser fundada el 1932 pels germans Charles i Joseph Revson i el químic Charles Lachman. El 1970 va trencar barreres racials. Va ser la primera companyia de bellesa a contractar una model negra: Saomi Sims.

Als Estats Units, en mig segle i segons un estudi de la Universitat d'Alberta publicat el 2014, la mida mitjana d'un pollastre d'engreix va augmentar un 400%. Truc? Selecció genètica, però aquesta li produeix trastorns del cor i problemes de moviment, entre d'altres. 

El bronzejat artificial es considera un problema de salut pública que representa al voltant de mig milió de nous diagnòstics de càncer de pell cada any als Estats Units d'Amèrica, Europa i Austràlia, adverteix l'OMS en un informe del 2017. 

Batalla de Kursk (estiu, 1943) Entre l'exèrcit alemany i el soviètic s'hi van implicar uns 6.000 carros de combat, + de 4.000 avions i + de 2 milions de soldats. És considerada la batalla de tancs més gran de la història. Va ser la derrota alemanya definitiva al front oriental. 

L'arquebisbe castellà Diego de Landa va ordenar cremar una important recopilació de còdexs maies (1562). Va dir: “Hi trobem gran nombre de llibres de les seves lletres, i com que no tenien cosa en què no hi hagués superstició i falsedats del dimoni, els vam cremar tots”. 

El 2007 Irlanda va patir una pluja que va durar 40 dies seguits. En algunes zones del país plou una mitjana de 275 dies l'any. La seva capital, Dublín, és una de les ciutats europees amb la població més jove. 

Croàcia té més de 1.000 illes, dues d'elles d'origen volcànic. Està dividit en dos climes clarament diferenciats: el mediterrani, a la costa; i l'atlàntic, a l'interior. Els separa la serralada dels Alps Dinàrics.

Al món hi ha 97 milions de nens i 63 milions de nenes que treballen, cosa que equival a un 10% de la població infantil. El 75% no té cap mena de protecció social, especialment a les zones més pobres del planeta.

L'anomenada 'amnèsia infantil' té a veure amb el fet de no tenir records dels nostres primers anys de vida. Encara no se sap ben bé el perquè. Tot i que la memòria funciona, ho fa de forma molt bàsica.

Fa 50 anys un grapat de tribus retardades de la península aràbiga es van aplegar per formar l'any 1971 els Emirats Àrabs Units, que sobre la base del petroli s'han convertit en una potència econòmica de primer ordre i en un aparador de luxe i extravagància. 

Al segle XVI, el descobriment d'Amèrica va donar a Castella gran prosperitat econòmica, convertint-la en la zona més poblada de la Península. Però, a partir del XVII, es va començar a buidar amb contínues migracions cap a la nova capital, Madrid, i el litoral. 

La primera referència que tenim de l'aplicació pràctica de l'electricitat a Espanya la trobem a Barcelona. El farmacèutic Francesc Domenech i Maranges va aconseguir il·luminar la seva petita botiga el 1852, després de molt investigar.

Cada mes Ghana rep entre 600 i 800 contenidors plens de residus electrònics d'occident que acaben escampats en abocadors del país, on treballen unes 40.000 persones, entre elles nens a partir de 7 anys.

Curiosament, els deserts més grans són l'Antàrtic i l'Àrtic, després el Sàhara. L'únic desert de l'Europa continental és a Almería, famós pel rodatge de westerns.

Durant el segle XVIII, la població de Catalunya pràcticament es va duplicar i era el principal motor industrial de la península Ibèrica i de tota la Mediterrània. 

A Espanya, el trastorn d'ansietat afecta el 6,7% de la població, mentre que la depressió i el trastorn del son estan presents en el 4,1 i 5,4%, respectivament. L'índex de suïcidis està en màxims històrics, amb 3.941 morts durant el 2020.

El cervell arriba a la seva màxima maduresa entre els vint-i-cinc i els trenta anys segons les darreres investigacions. Les àrees cerebrals encarregades de diverses funcions cognitives sofisticades continuen en desenvolupament fins gairebé la trentena.

És un mite que fem servir una petita part del cervell. El fem servir tot, però sembla que només al mínim del seu potencial. De la mateixa manera, quan caminem fem servir tots els músculs de les cames, però no a màxima potència, com quan correm.

A partir dels 60 anys perdem entre l’1,5% i el 2,5% de la nostra massa muscular cada any. A l’arribar al voltant dels 80 anys, la pèrdua acumulada és d’entre el 30% i el 40%. Aleshores, la fragilitat i feblesa s'imposen.

En un segle la humanitat ha guanyat 40 anys d’esperança de vida gràcies als avenços en salut pública i clínica, i gràcies a la recerca científica per aconseguir nous fàrmacs i vacunes per combatre les malalties.

Suïssa està formada per 26 cantons i 4 llengües principals. Cadascun a l'escola usa en exclusivitat la llengua pròpia, seguint un criteri estricte de territorialitat. Totes elles es fan servir amb llibertat al parlament, el Consell Nacional. 

Segons el darrer estudi (2017) més del 10% d'espanyols consumeix fàrmacs per dormir. Espanya lidera la llista mundial de països on es consumeixen més drogues d'aquesta mena, amb més de 50 dosis per cada mil habitants.

El 1796 el metge rural Edward Jenner va descobrir la vacuna contra la verola. El 8 de maig de 1980 l'Organització Mundial de la Salut va anunciar la seva erradicació.

L’ADN està format per molècules anomenades nucleòtids. Cada cèŀlula humana té 3.200 milions de nucleòtids. Aquests compostos moleculars estan coŀlocats en un ordre molt precís de manera que la cèŀlula pot fabricar enzims i proteïnes.

L'os més gros del cos humà és el fèmur. Es troba a les dues cames i té una longitud mitjana del 26,74% l'alçada de la persona, encara que la proporció varia en funció del sexe i l'origen ètnic. Normalment, amb només aquest os es pot determinar l'alçada de qualsevol ésser humà.


FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La pesta negra

Els cavallers medievals

Les croades

Els maies

La religió a l'edat mitjana