La inscripció de Behistun

La inscripció de Behistun és una inscripció en persa antic, elamita i babiloni, que es va trobar a Behistun, una muntanya a la província de Kermanxah (Iran), i que ha permès desxifrar l'escriptura cuneïforme.

El contingut d'aquesta inscripció és un recull de notícies històriques aportades per Darios I el Gran i va ser escrita després del 520 a.n.e. Es troba a una paret de pedra i té uns 15 m d'alçada i 25 m d'ample. Té 414 línies en antic persa, 593 línies en elamita i 112 línies en babiloni.

Font
La inscripció comença amb una breu autobiografia de Darios I el Gran, inclosa la seva ascendència i llinatge. Més endavant, Darios proporciona una llarga seqüència d'esdeveniments després de la mort de Cir II el Gran i Cambises II, predecessors seus, en què va lliurar dinou batalles en un període d'un any (que va acabar al desembre del 521 a.n.e.) per tal de sufocar múltiples rebel·lions per tot l'Imperi Persa. 

La inscripció va ser il·lustrada amb un baix relleu de Darios, dos servents i deu figures d'un metre d'alçada, que representen els diferents pobles conquistats i algunes divinitats perses. Una figura sembla haver-hi estat agregada després que les altres estiguessin acabades, igual que la barba de Darios, que és un bloc de pedra separat unit a la figura amb perns de ferro i plom, un fet realment excepcional. 

Un baix relleu és una tècnica escultòrica que serveix per confeccionar imatges o inscripcions en una paret de pedra. S'aconsegueix remarcant les vores del dibuix i rebaixant lleugerament els voltants. Així es crea un efecte tridimensional. N'hi ha diferents tipus i tècniques.

La inscripció de Behistun va ser transcrita per sir Henry Rawlinson, entre 1835 i 1843. Aquest home era soldat i un amant de l'orient. De fet, se'l considera el pare de l'assiriologia (l'estudi de les cultures i llengües mesopotàmiques antigues, no només d'Assíria, sinó també de Babilònia i la predecessora de totes dues, Sumer). Gràcies a aquest home, es va poder desxifrar l'escriptura cuneïforme.

FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els egipcis

Els celtes

Introducció a l'edat mitjana

El mite de la "Reconquista Española"

La pesta negra