Curiositats curtes (tongada 3)

Curiositats curtes de tota mena!

Durant el 2022 es va cremar una tona de carbó per cada persona del planeta. És el rècord històric fins aleshores.

EUA, Libèria i Myanmar (antiga Birmània) són els únics països que no han pres el sistema mètric com a estàndard de mesurament.

El papa Juli II (1503-1513) era conegut com el Temible o el Guerrer per la seva força física, el seu caràcter impetuós i per liderar les seves tropes en primera línia de batalla amb armadura i espasa. Va crear la Guàrdia Suïssa i va començar a construir la basílica de Sant Pere.

Fa només quatre anys, l'edat mitjana d'accés a la medicina estètica era de 35 anys. Ara és de 20. I són sobretot noies que demanen bòtox i farciment d'àcid hialurònic als llavis.

L'olor a nou dels cotxes acabats de comprar té a veure amb els materials que el componen i el seu estat recent de fabricació. Són compostos químics innocus per a la salut. Algunes marques tenen departaments que controlen com és aquesta olor perquè sigui agradable. 

Durant el Nadal de 1914, al front de Bèlgica, milers de soldats britànics i alemanys hi van participar en una treva espontània. Van sortir de les trinxeres, van saludar-se i fer-se regals i van jugar al futbol. Després de donar-se temps, la guerra revifaria durant les següents setmanes.

Segons un estudi científic del 2018, de tots els mamífers que hi ha avui a la Terra, el 4% són animals salvatges, el 36% són humans i el 60% són animals de granja!

Als alumnes que parlaven bretó a l'escola els castigaven ficant-los bales a la boca, amb el consegüent risc d'empassar-se'n una. Una violència física i simbòlica increïble.

Tan recentment com la dècada de 1980, molts cirurgians creien que els nadons no podien sentir dolor i poques vegades utilitzaven anestèsics quan els operaven perquè pensaven que les respostes òbvies dels nadons, com els crits i els retorçaments, eren "només reflexos".

Tot i que la vivència inicial de guanyar la loteria sol ser molt positiva, el conjunt d'evidències disponibles no permet afirmar que les persones premiades tinguin més satisfacció vital a llarg termini.

La Thiomargarita magnifica és el bacteri més gros conegut i l'únic visible sense telescopi. Fa un centímetre de llarg i s'assembla a una pestanya humana.

A l'antiga Roma els gladiadors podien ser criminals, presoners, esclaus o homes lliures. Però, segons testimonis i restes arqueològiques, hi havia a vegades espectacles on lluitaven dones, fet que es veia com exòtic i alhora indigne, amb un toc eròtic que alguns criticaven.

La majoria de vàters de Hong Kong usen aigua de mar. Això és perquè volen conservar al màxim la poca quantitat d'aigua dolça de què disposen.

En realitat, els edificis i estàtues de l'antiga Grècia i Roma estaven plenes de color i vida. Però el pas del temps ha esborrat la seva veritable aparença.

Malgrat el que pensa molta gent, a les galeres romanes no remaven esclaus, sinó homes lliures, a sou i ben entrenats. Deixar aquesta tasca als esclaus era perillós, ja que si el vaixell era capturat canviarien de bàndol sense dubtar-ho.

La quantitat de bessons ha augmentat en un terç des del 1980, de 9 a 12 bessons per cada 1000 parts. Actualment, això suma al voltant d'1,6 milions de bessons que neixen cada any a tot el món, cosa que significa que un de cada 42 nadons és un bessó.

Iugoslàvia estava composta per 6 repúbliques socialistes: Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Eslovènia, Macedònia, Montenegro i Sèrbia. Va existir des del 1918 fins al 1992, moment en què es va desintegrar per la guerra.

A l’estat espanyol es consumeixen 46,5 milions de cafès al dia, gairebé un per habitant. De fet, és el 20è país on se'n consumeix més (el primer és Finlàndia). La majoria del cafè consumit és barat i de poca qualitat.

Els estudis científics diuen que entre el 50% i el 60% de les zones on actualment es cultiva cafè al món deixaran de ser aptes per al cultiu l’any 2050 per culpa de la crisi climàtica.

La Xina és un dels països del món que envelleixen més de pressa. Ara ja té 200 milions de persones més grans de 65 anys, els quals representen el 14,2% de la població.

Si tos els habitants del planeta visquessin com nosaltres, caldrien 2,5 planetes més per tenir els recursos necessaris per subsistir.

Santo Domingo és la capital de República Dominicana, que rep el nom de Domènec de Guzmán, qui va fundar l'Ordre de Predicadors, més coneguts com a dominics. Aquesta ciutat es considera la primera ciutat europea a Amèrica i també la primera capital del continent americà.

La cervesa no va ser considerada com a beguda alcohòlica a Rússia fins a l'any 2011, fins llavors estava classificava com a un refresc.

Un terç de les glaceres ubicades en llocs del Patrimoni Mundial de l'ONU es fondran d'aquí a tres dècades, detalla un informe de la Unesco. Les últimes glaceres del Kilimanjaro desapareixeran, igual que les glaceres dels Alps i el Parc Nacional Yosemite als Estats Units.

Als Alps, aquest any per primera vegada a la història no hi ha hagut neu que hagi sobreviscut a la temporada d'estiu, ni tan sols als llocs més elevats. 

La fosa anormal de neu i glaciars per causa del canvi climàtic està provocant a l'Everest l'aparició sobtada de desenes de cossos sense vida. Són antics alpinistes que hi van morir intentant arribar al cim.

Els planetes petits i sòlids són els més propers al Sol, mentre que els gegants i gasosos són els més llunyans. Tot i que n'hi ha algunes teories, no se sap si aquesta distribució obeeix a alguna raó concreta o si, per contra, és per atzar.

Les 10 persones més riques del món representen actualment més que el PIB combinat dels 85 països més pobres. El patrimoni és de 858,1 mil milions de dòlars. La majoria són multimilionaris nord-americans.

La Divisió de Població de l'ONU estima que el 2021 vivien al món més de 621.000 persones d'almenys 100 anys. S'espera que aquest número superi el milió per a finals d'aquesta dècada.

Els símptomes d'un atac de cor varien moltíssim d'homes a dones. Mentre ells senten el clàssic dolor al pit i al braç, elles poden experimentar nàusees, una mena d'indigestió i mal d'esquena.

Ningú sap quantes espècies hi ha a la Terra. Els càlculs varien de dos milions a cent milions.

Un ambiciós estudi intercultural posa de manifest que els adults de tot el món parlen i canten als bebès de forma similar.

A hores d'ara els científics desconeixen la capacitat d'emmagatzematge del cervell. Reconeixen que no es pot fer cap comparació amb cap ordinador. Amb unes 100.000 milions de neurones massivament interconnectades entre si, els límits del cervell són desconeguts.

Francisco de Quevedo y Villegas (1580-1645) va ser escriptor i propagandista al servei del comte-duc d’Olivares. Davant del fracàs de la seva manera de fer, va perdre el favor de l'elit i va ser empresonat i, després, desterrat al poble manxec de Villanueva de los Infantes.

Si l'Antàrtida es fongués, el nivell del mar pujaria 70 metres a tot el món.

Charles Osborne (1894-1991) té el rècord d'atac de singlot més llarg documentat. Des de 1922 fins que va complir 97 anys. Un any després moriria. Es calcula que va patir uns 400 milions de singlots durant la seva vida. 

La sequera d'aquest estiu (2022) a l'oest d'Europa ha estat la pitjor en 500 anys, segons l'observatori Copernicus de la UE. Però l'anomalia va molt més lluny, perquè aquest estiu una sequera històrica ha colpejat tres continents al mateix temps: Europa, Amèrica i Àsia.

Segons un estudi de principis d'any (2022) l'Amazònia s'ha convertit en un emissor net de diòxid de carboni per primera vegada a la història, ja que emet ara més gasos d’efecte hivernacle que no n’absorbeix.

Un estudi recent de la Canadian Medical Association Journal va revelar que els pacients del Canadà que parlen llengües diferents de l’anglès tenen fins a un 54% de possibilitats menys de morir o patir seqüeles greus quan són tractats per metges que parlen la mateixa llengua que ells.

Els científics calculen que el cervell d’una persona adulta té prop de 100.000 milions de neurones, un tipus especial de cèŀlules cerebrals. Totes elles estan agrupades dins d’aquest òrgan que pesa al voltant d’un quilo i mig.

Actualment estan documentats 296 camps de concentració franquistes, on van ser esclavitzats, torturats i executats entre 700.000 i 1 milió de persones durant la guerra civil i els primers anys de dictadura.

Perquè el cos humà quedi reduït totalment a cendres, la temperatura del forn ha de ser d'aproximadament 900° centígrads. El crani és la part que triga més a desfer-se. Les cendres finals pesen un 3,5% del pes original del cos.

El Casu Marzu és un formatge típic de la Sardenya. Un tipus de mosca hi diposita ous, que donen lloc a larves mentre es podreix i que després es mengen amb el formatge. La seva comercialització està prohibida, així que per menjar-lo t'hi han de convidar. 

Els ulls de tonyina són un menjar típic i molt accessible al Japó. Tot el globus ocular és bullit i només se li posa sal i salsa de soia. Fastigós, oi? Bé, nosaltres ens cruspim els caragols, eh?

Durant la primera guerra mundial, el rei Jordi V del Regne Unit va decidir canviar el seu cognom Saxònia Coburgo Gotha a Windsor per esborrar qualsevol referència al seu origen alemany i frenar el desprestigi que acumulava entre els seus súbdits. Era l'inici dels Windsor.

Segons un estudi recent les repetides, extenses i intenses onades de calor marines que va patir el Mediterrani entre 2015 i 2019 van provocar morts massives en almenys 50 espècies.

Les lletres d'un teclat estan ordenades per freqüència d'ús i varia en alguns idiomes. Al mig hi trobem les més usades. Aquesta ordenació s’anomena Teclat QWERTY (per l’ordre de les primeres lletres a la fila superior esquerra).

Un equip de la Universitat de Hawaii (EUA) ha publicat a la revista Nature un estudi d'on asseguren que el canvi climàtic ha influït negativament en més de 200 malalties després d'analitzar més de 70.000 articles científics.

El llibre en català factura més de 245 milions d'euros anuals i ja fa una dècada que el nombre de novetats anuals no baixa de les 10.000. El 32,4% de la població tria majoritàriament llegir en català. Moltes més persones alternen català i castellà en els seus hàbits de lectura. 

A l'antic Israel, fa 3.500 anys, hi havia unes normes d'higiene i sanitàries molt avançades. Havien de fer les seves necessitats fora del campament en un forat i tapar-les. També practicaven la quarantena davant d'una possible malaltia o si es tocava un cadàver humà o animal.


FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

Els cavallers medievals

La religió a l'edat mitjana

El "descobriment" d'Amèrica

Els maies

La Guerra dels Segadors