Curiositats curtes (tongada 2)

Curiositats curtes de tota mena!

L'os més petit del cos humà és l'estrep, un osset que es troba a l'orella mitjana i que té una longitud d'entre 2,5 i 3 mm. Es diu així per la seva semblança amb un estrep de cavall on posa el peu el genet.

L'any 2021 va ser el sisè mes calorós de la història i la temperatura de l'aigua, l'acidificació i la pujada del nivell del mar van arribar a màxims sense precedents. 

A Etiòpia, Kènia i Somàlia, cada 48 segons mor de fam una persona, segons un informe d'Oxfam Intermón i Save the Children. 

Aproximadament, el 95% dels textos conservats en llatí es van escriure després de l'edat mitjana i el 4% durant la mateixa edat mitjana. Només un 1% prové de l'antiguitat. 

"Vull mostrar al món, tant com pugui en aquesta professió musical, la creença errònia que només els homes tenen els dons de l'art i l'intel·lecte, i que aquests dons mai són donats a les dones." Maddalena Casulana, compositora italiana (1544-1583?)

Al Japó, els supervivents de les bombes atòmiques van ser estigmatitzats, discriminats perquè es creia que la radiació era contagiosa. Se'ls anomenava 'hibakusha' (persona bombardejada). Patien desfiguració física, mutilacions i malalties sobtades com el càncer.

Fa un segle, el 15% de la superfície de la Terra es feia servir per a cultius i ramaderia. Actualment, el 77% de la terra (sense comptar l'Antàrtida) i el 87% dels oceans ja han estat modificats per l'impacte directe de l'ésser humà. 

La mar dels Sargassos és l'única que no té costa. Està delimitada només per corrents. Són uns 3,5 milions de quilòmetres quadrats ocupats en bona part per boscos marins d’aquesta alga, la dels sargassos, que suren gràcies a petites bosses d’aire.

Finlàndia es va independitzar de Rússia el 1917. Manté una xarxa de 54.000 búnquers preparats fins i tot per a un atac nuclear. La regió fronterera de Carèlia ha estat motiu de conflicte durant anys. 

El venecià i polifacètic Giacomo Casanova, personatge del segle de les llums (XVIII), explica a la seva autobiografia que va conquerir el cor de 122 dones, almenys fins als 60 anys. En diverses llengües el seu cognom té el significat de seductor amb moltes aventures amoroses.

La paraula genocidi la va inventar en el context de la Segona Guerra Mundial el jurista polonès emigrat Raphael Lemkin. És una amalgama de la paraula grega 'genos' (tribu o raça) i la paraula llatina 'cide' (matar).

Les armes de foc han sigut la principal causa de mort de nens i adolescents d'EUA durant l'any 2020 segons un estudi recent. Van ser més de 4.300 morts. Es calcula que unes 390 milions d'armes estan en mans de civils en aquest país.

Entre el 10% i el 40% de la població mundial està afectada per la rinitis al·lèrgica per causa de l'exposició al pol·len estacional. En les al·lèrgies al pol·len, els símptomes més comuns són els esternuts, la picor de nas i la congestió nasal. El canvi climàtic ho empitjora.

Zelàndia és un continent tot submergit llevat de les illes de Nova Zelanda i Nova Caledònia. El 2017 va ser reconegut com a tal. Bona part d'ell es troba a més de 1.000 metres de profunditat. És més gran que Groenlàndia o l'Índia, i gairebé la meitat que Austràlia.

El tomàquet va ser portat a Europa des d'Amèrica al segle XVI. Només va ser cultivat per les classes populars d'Espanya i Itàlia. Les classes dominants del vell continent el van considerar un aliment poc saludable i una mera curiositat botànica.

En realitat, quan el 1912 va començar a funcionar el Titànic, no era ni el millor transatlàntic, ni el més ràpid, ni el tècnicament més avançat de la seva època. L'únic rècord que ostentava era el de ser el més gran. Massa propaganda exagerada.

Mesura 64 metres d'amplada i 362 metres de llarg, i té capacitat per allotjar 6.988 passatgers i una tripulació de 2.300 persones. És el 'Wonder of the seas', el creuer més gran del món.

La ciutat romana de Tàrraco va tenir una població d'entre 10.000 i 15.000 habitants, mentre que Bàrcino tindria només uns 1.500. Moltes ciutats catalanes actuals van ser en els seus orígens campaments romans o colònies de veterans de l'exèrcit. Durant l'edat mitjana, Barcelona desbancaria Tàrraco i es convertiria en la principal ciutat del nord-est de la península Ibèrica.

Quan Cristòfor Colom va morir el 20 de maig de 1506 encara pensava que les terres on havia arribat pertanyien al mateix continent que les Índies. L'explorador Amerigo Vespucci, en canvi, defensava que eren un nou continent. Del seu nom ens ve el topònim 'Amèrica'.

El túnel de l'amor d'Ucraïna està situat a Kevlan. Va ser construït al segle XIX i forma part d'un tram de ferrocarril d'uns 4 km de llarg. Cada dia és recorregut per trens amb contenidors industrials que ajuden a mantenir la seva forma. Encara està intacte.

Fa poc s'ha descobert que el 99,8% del plàstic que ha acabat a la mar des de 1950 s'ha enfonsat per sota dels primers centenars de metres. Els científics han trobat 10.000 vegades més microplàstics al fons marí que en aigües superficials. I això no és bo 😔

Quin és l'origen de comptar ovelles per adormir-se? Sembla ser un conte antic d'estructura repetitiva, que semblava no acabar-se mai i en què els pares s'inventaven el final un cop veiessin el nen dormit. Dins del conte hi havia un pastor que feia passar ovelles per un pont.

L'emperadriu Cixi es va convertir en una de les dones més poderoses de la història xinesa. De simple concubina va passar sobtadament a regnar. Va conspirar i va ordenar assassinats (inclòs el del seu propi fill adoptiu) per mantenir-se al tron durant gairebé cinc dècades.

El poderós i temible Àtila, rei dels huns, va perdre la vida amarat de vi la nit de noces, l'any 453, per culpa d'una hemorràgia nasal. Tal era el seu estat d'embriaguesa, que no ho va superar.

Segons la xifra de morts anuals, podem distingir entre 4 menes principals de guerra: les guerres grans (+ de 10.000 morts l’any), les menors (entre 1.000 i 10.000 morts l’any), els conflictes (entre 100 i 1.000 morts l’any) i les situacions de violència (- de 100 morts l’any). 

El minut de silenci té el seu origen en la idea del soldat i periodista australià Edward Honey (quan vivia a Londres) de mantenir dos minuts de silenci per commemorar el primer aniversari del final de la Primera Guerra Mundial. La idea va tenir el suport del rei britànic Jordi V i es va popularitzar.

Al final de la Guerra Freda, Pepsi va aconseguir mantenir-se al mercat de la URSS gràcies a comprar-li disset submarins, un creuer, una fragata i un destructor a baix preu. Durant un poc de temps, va ser la sisena potència naval del món. Pepsi va pagar prop de 3 milions de dòlars per tot. Després ho va vendre a una empresa sueca amb la condició que en fessin ferralla. Amb la transacció, Pepsi va guanyar 300 milions de dòlars.

Hi ha aproximadament 14.000 armes nuclears al món, amb el poder combinat d'extingir la vida d'uns 3.000 milions de persones, o fins i tot de provocar l'extinció de l'espècie humana si desencadenessin un hivern nuclear.

La desforestació ja ha arrasat una cinquena part de la selva amazònica que hi havia abans de la Revolució Industrial. I en més del 75% de la seva superfície s’observen senyals clars de pèrdua de resiliència.

Només el 15% dels carrers de les 69 capitals de comunitat autònoma o ciutats de més de 100.000 habitants que hi ha a Espanya estan dedicades a dones. D'aquestes, la majoria fan referència a l'àmbit religiós.

A les calçades romanes, a cada mil passes (uns 1.480 metres) hi havia una fita que incloïa informació del constructor i la distància que faltava per arribar als següents destins. Aquesta fita es deia 'mil·liari', i d'aquí ve 'milla'. Actualment, hi ha tres països que fan servir la milla romana en comptes del kilòmetre (1.000 metres): Estats Units, Myanmar i Libèria.

El primer domini de l’Estat espanyol (.es) es va registrar el 24 de maig de 1991 i curiosament no va ser en castellà, sinó en català. Corresponia a l’Institut d’Estudis Catalans, la primera web de tot l’Estat. 

El vaixell viking típic era el 'snekke', amb el mascaró de proa en forma de serp. Podia portar uns 40 homes, més l'equipament de guerra. Amb aquest vaixell els vikings remuntaven fàcilment els rius. No necessitaven port, perquè podia arrossegar-se per terra i transportar-se a mà. 

Independentment de la llengua i la cultura, el primer que aprèn un nadó són paraules que atreuen l'atenció dels qui en tenen cura, com “Mama”, "Papa", “això”, “allò", etc.

Més del 90% dels microorganismes del nostre cos estan allotjats a l'aparell digestiu, on tenim bilions de bacteris, tants com estrelles a l'univers conegut, de més d'un miler de tipus diferents, fins i tot més que cèl·lules, a raó d'1,1 bacteris per cada cèl·lula.

Al llarg de la vida passem de mitjana 50 dies asseguts a la tassa del vàter. En un dia expulsem uns 200 grams de femta de mitjana (350 grams als Estats Units), segons estudis fets per l'empresa de sanitaris Roca, i entre 4 i 5 tones d'excrements en tota una vida.

Durant la Guerra Freda, tant EUA com l'URSS van entrenar els dofins per localitzar objectes perduts, protegir submarins, transportar equips als bussejadors i detectar mines.

Al començament de l'edat mitjana, el fòrum de Roma estava tan abandonat que el feien servir vaques per pasturar. Per això va rebre el nom de Campo Vaccino.

Afganistan és la capital mundial de la drogoaddicció. Es calcula que 3,5 milions de persones són addictes en un país d'uns 40 milions d'habitants, segons l'Oficina Internacional d'Estupefaents i Forces de Seguretat.

Antigament, els mapes musulmans tenia el sud cap amunt. I altres cultures tenien la seva pròpia forma de veure el món dibuixat. En realitat, no hi ha cap motiu de pes per fixar el nord a dalt i el sud a baix, fora del costum.

Al llarg del dia, les nostres fosses nasals s'alternen en la presa i expulsió d'aire. No treballen alhora. Aquest cicle nasal és beneficiós per a nosaltres, està controlat pel sistema nerviós autònom i es fa més evident quan estem refredats. 

L'acudit més antic que es coneix és sumeri i data del 1900 a.n.e., i diu...
"Una cosa que mai ha passat des de temps immemorials: una dona jove que no es va tirar un pet a la falda del seu marit".

Un efecte secundari sorprenent de l'embaràs és l'augment del creixement de les ungles i els cabells. Això és per causa dels canvis hormonals, per l'augment del flux sanguini i pels nutrients produïts metabòlicament.

A la gran taca vermella de Júpiter hi cabrien dos planetes com el nostre.

El 90% de la fabricació de microxips es concentra a Àsia, on les plantes industrials taiwaneses dominen dos terços del mercat global.

El cervell de la larva de la mosca de la fruita té 3.016 neurones i 548.000 sinapsis.

En les tres últimes dècades, entre el 1995 i el 2022, més de 60.000 treballadors han estat alliberats al Brasil en situacions d'esclavitud. 

Sirimavo va ser elegida la primera cap de govern de Sri Lanka (i del món) el 1960, després d'una elecció democràtica convocada per causa de l'assassinat del seu marit. Va vèncer els seus contrincants als comicis obtenint 75 escons.

Al Canadà, des de finals del segle XIX i fins a la dècada del 1990, més de 150.000 nens indígenes van ser separats per força de les seves famílies i enviats a internats catòlics amb l’objectiu d’allunyar-los de la seva llengua i cultura, i de convertir-los al cristianisme.

En les darreres sis dècades, almenys 300 alpinistes han mort durant les expedicions a l'Everest, la majoria per causa de tempestes, caigudes o el mal de muntanya. L'escalfament global està deixant al descobert els cossos dels fins ara desapareguts


FONTS

Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

El període vèdic de l'Índia

Els mahajanapades i l'Imperi Nanda

El "descobriment" d'Amèrica

Els cavallers medievals

Els maies