Què és un quàsar?

Els quàsars són objectes de l'univers extremadament brillants alimentats per forats negres supermassius. El seu nom és l'acrònim de quasi-stellar. Semblen estels, però no ho són pas, i són diferents de les galàxies semblants a la nostra. Es coneixen més de 200.000 quàsars. Alguns són desenes de milers de vegades més brillants que la nostra Via Làctia. 

En un principi es creia que eren centres extremadament lluminosos de les galàxies en la seva infància. Ara també es creu que són nuclis en forma de forat negre extremadament calents que generen un disc de plasma al seu voltant i que és d'on prové la brillantor que veiem amb els telescopis. Aquest disc pot mesurar entre 100 i 300 mil milions de kilòmetres de diàmetre. Els quàsars, a més, llancen cap enfora ingents quantitats d'energia en forma de dolls que viatgen a gairebé la velocitat de la llum.

Recreació d'un quàsar


Els primers quàsars van ser descoberts en la dècada dels cinquanta. En aquella època no se'n sabia res, només que desprenien quantitats immenses d'energia. De mica en mica s'ha anat esbrinant la seva natura, però encara són moltes les incògnites que queden en l'aire sobre aquests estranys objectes.


Veus una errada? Fes-m'ho saber!

EL GAT SABERUT

Les entrades més populars de la darrera setmana

La independència dels Estats Units

Introducció a l'edat mitjana

Els grecs

Els egipcis

Quins van ser els primers documents escrits en català?